Dinu Patriciu life and biography

Dinu Patriciu picture, image, poster

Dinu Patriciu biography

Date of birth : 1950-08-03
Date of death : -
Birthplace : Bucuresti, Romania
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-08-21
Credited as : Om de afaceri, membru fondator al PNL, lider al grupului Rompetrol

0 votes so far

Dan Costache Patriciu (mai cunoscut sub numele de Dinu Patriciu) este un politician si om de afaceri roman, care activeaza in domeniul petrolier.

Cariera sa pana la Revolutie

Dan Costache Patriciu s-a nascut la data de 3 august 1950, in familia unui cunoscut petrolist din perioada interbelica.
Dinu Patriciu a absolvit Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti in anul 1975, obtinand diploma de arhitect. Dupa absolvirea facultatii, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectari al Ministerului Comertului Exterior. Apoi, in anul 1978 este admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectura din Bucuresti.

Activitatea politica

In anul 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL. In legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timis pe listele PNL.
Dupa o scurta perioada de la alegeri, intrand in conflict cu vechii liberali, Dinu Patriciu, impreuna cu Calin Popescu-Tariceanu, Horia Rusu si Viorel Catarama, au provocat o sciziune in partid prin infiintarea la 25 iulie 1990 a PNL-Aripa Tanara, formatiune ce va fi condusa de Patriciu.

In legislatura urmatoare (1992-1996), a fost ales ca deputat de Dambovita pe listele Conventiei Democrate Romane. In anul 1993, PNL-AT se transforma in PL '93, prin unirea cu unele ramuri disidente din PNL.

In anul 1996, candideaza la functia de primar general al municipiului Bucuresti, ca reprezentant al PL '93. Acest partid va fuziona cu PNL in aprilie 1998, iar Calin Popescu Tariceanu este ales ca vicepresedinte.
Dinu Patriciu devine din nou deputat de Prahova de aceasta data in legislatura 2000-2004, ca reprezentant al PNL. A facut parte din Comisia pentru industrii si servicii pana la data de 18 iunie 2003, cand a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului Romaniei pe motiv de incompatibilitate si a fost inlocuit de catre Adrian Emanuil Semcu.

Dinu Patriciu s-a retras in anul 2003 din Parlament si din viata politica activa pentru a se putea dedica afacerilor, fiind unul dintre cei doar trei parlamentari romani care au facut acest pas atunci cand o noua legislatie a facut ca demnitarii alesi sa fie incompatibili cu detinerea de functii executive in domeniul afacerilor.

Om de afaceri

In februarie 1990, Patriciu a infiintat SC Alpha Constructii si Investitii Imobiliare S.A., care a obtinut Autorizatia de functionare nr. 1, aceasta fiind prima firma privata infiintata in Romania postcomunista. Aceasta prima firma care avea ca obiect de activitate efectuarea de proiecte de arhitectura avea doar 20 de angajati.
Dinu Patriciu a intrat ulterior in afaceri cu petrol, numele sau fiind asociat pentru prima data cu afaceri de combustibil in octombrie 1995.Initial, Dinu Patriciu a fost Director al fondului de investitii Romania Moldova Direct Fund (RMDF), un fond de investitii privat cu management american, infiintat in 1998.
In anul 1998, Dinu Patriciu a achizitionat compania Rompetrol, care avea sa-l propulseze ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata energetica a Romaniei. Dupa ce a condus achizitia Rompetrol SA de catre un grup de investitori in 1998, a fost membru al Consiliului de Administratie de la infiintarea acestuia, preluand pozitia de director general in 2001.
In anul 2000, este ales ca membru in Consiliul de conducere al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania.

In anul 2002, el a perfectat cea mai importanta tranzactie pe piata petroliera din Romania: incheierea unui parteneriat al Rompetrol cu OMV, grupul petrolier austriac cotat cel mai bine la bursa din Viena.

Dinu Patriciu a contribuit la transformarea Rompetrol dintr-o firma de servicii petroliere aflata in proprietatea statului intr-unul dintre primii 25 de operatori din Uniunea Europeana, in principal printr-un program de achizitii strategice si crestere organica. Acest program a inceput cu achizitia rafinariei Vega (1999), continuand cu Petros SA (2000) si achizitia pachetului majoritar al Petromidia SA (2001), obiectiv ce a devenit in scurt timp de la preluare cea mai moderna rafinarie si complex petrochimic din Romania.

In august 2007, Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile Rompetrol Holding (el detinand un procent de 80% din actiuni), care controla Grupul Rompetrol companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. In urma acestei tranzactii, el a ramas in continuare presedintele si directorul general al grupului Rompetrol, dar a devenit cel mai bogat roman, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vanzarea pachetului detinut la Rompetrol.

El a preluat pachetul majoritar de actiuni de la cotitianul Adevarul, anuntand ample investitii in dezvoltarea acestei afaceri si eventuala deschidere a unui post de televiziune.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.153s