Adriean Videanu life and biography

Adriean Videanu picture, image, poster

Adriean Videanu biography

Date of birth : 1962-06-01
Date of death : -
Birthplace : Crevenicu, judetul Teleorman, România
Nationality : Română
Category : Politics
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Politician si vicepresedinte PDL, fost primar al Bucurestiului, ministrul Economiei

0 votes so far

Adriean Videanu este un politician roman, vicepresedinte al PD-L, fost primar general al Bucurestiului.

Studiile si cariera profesionala

A absolvit scoala generala din Videle, liceul de matematica-fizica din Magurele si, in 1987, Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii Bucuresti, sectia Autovehicule Rutiere (AR). In liceu si, apoi, in facultate, a jucat volei (divizia B) si apoi fotbal de performanta pentru Petrolul Videle (divizia C), alaturi de unul dintre cei doi frati, Marian Videanu.

Incepand din acelasi an, Videanu a fost repartizat la SUT Ploiesti, sectia Videle, unde evenimentele din decembrie 1989 l-au surprins in functia de sef de sectie. Adriean Videanu a fost inscris pe listele FSN din Teleorman.

Cariera politica

Cel care l-a recomandat pentru Parlament a fost Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al CFSN la inceputul anului 1990.

La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Teleorman din partea FSN. La alegerile legislative din 1992 a fost reales din partea aceleiasi formatiuni, in aceeasi circumscriptie electorala, functie pe care si-a mentinut-o pana in 2003.
In perioada 1993-1996 a fost presedintele organizatiei de tineret a PD, apoi secretar al Biroului Executiv al acestui partid si, in 2001, a fost ales vicepresedinte al partidului condus de Traian Basescu, fiind responsabil cu probleme de imagine, relatii cu mass-media si purtator de cuvant al PD.

Dupa alegerile generale din 2004, la sfarsitul lunii decembrie, Adriean Videanu a fost numit ministru de stat si vicepremier in guvernul Tariceanu. A demisionat in martie 2005, pentru a candida la functia de primar general al Capitalei si a fost ales cu 53,01% din voturile unui sfert din bucuresteni.

Functii politice

1990-2001 - Membru al Biroului Executiv al Partidului Democrat
1993-1996 - Presedinte al organizatiei de tineret a Partidului Democrat
2001-2004 - Vicepresedinte al Birolui Executiv al Partidului Democrat
2004-2005 - Ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic (Guvernul Tariceanu)
2005-2008 - Primar general al municipiului Bucuresti

Viata privata

Este casatorit cu Miorita Videanu si are doi copii, Diana-Alexandra si Andrei-Valentin. Fratele sau Fanel a fost atras in afacerile cu marmura ale lui Adriean, el ajungand sa faca parte din Consiliul de administratie al Titan Mar SA, condus de viitorul vicepremier din guvernul Tariceanu, Gheorghe Pogea.
Afacerile cu marmura aveau sa-i aduca lui Videanu functia de vicepresedinte al Organizatiei Internationale a Marmurarilor.
Miorita, sotia lui Adriean Videanu, nascuta pe 12 august 1963 in comuna Grosu-Teleorman, a absolvit Academia de Studii Economice. Cei doi s-au casatorit in 1987, dupa absolvirea facultatii.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.026s