Ana Aslan life and biography

Ana Aslan picture, image, poster

Ana Aslan biography

Date of birth : 1897-01-01
Date of death : 1988-05-20
Birthplace : Brăila, Romania
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-03-31
Credited as : Medic si academician, gerontologie, Institutului National de Geriatrie si Gerontologie

0 votes so far

Ana Aslan a fost medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 - 1988).

Ana Aslan este renumita pentru contributia sa esentiala in cadrul cercetarii gereontologice si pentru patentarea unora dintre cele mai bune medicamente utilizate in geriatrie.

Ana Aslan a urmat cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti (1915-1922). A fost profesor titular de clinica medicala, la Timisoara (1945-1949), sef de sectie la Institutul de Endocrinologie, din Bucuresti (1949-1958), iar din 1958, director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, din Bucuresti.

Ana Aslan a fost si membru al Academiei de Stiinte, din New York, al Uniunii Mondiale de Medicina profilactica si igiena sociala, membru de onoare al Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative, membru in Consiliul de Conducere al Asociatiei Internationale de Gerontologie, membru al Societatii Nationale de Gerontologie din Chile, presedinta a Societatii Romane de Gerontologie etc.

In 1952, prepara vitamina H3 (Gerovital), produs farmaceutic cu actiune in tratamentul fenomenului de imbatranire, precum si in bolile batranetii, in ateroscleroza, vitiligo, sclerodermie etc. Produsul se bazeaza pe descoperirea proprietatii regeneratoare a troficitatii procainei aplicate in tratament cronic. In 1958, incepe prepararea produsului pe scara larga si introducerea sa in circuitul farmaceutic. Ea a evidentiat importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice, legate de varsta. Gerovital-ul a fost brevetat in peste 30 de tari, fiind considerat, initial, un medicament miraculos; are o actiune de echilibrare a sistemului nervos vegetativ, cu vizibile efecte de ameliorare a diverselor afectiuni psihice.

Sub conducerea Anei Aslan, se infiinteaza, in 1952, Institutul de Geriatrie din Bucuresti, primul de acest fel din lume, al carui mod de organizare a fost recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru toate institutele similare. Ana Aslan primeste in 1952, la palatul ONU din Geneva, premiul international si medalia "Leon Bernard", prestigioasa distinctie acordata de OMS, pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei si geriatriei. A inventat (impreuna cu I. Polovrageanu) noul produs geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala, in 1980.

Ana Aslan a mai fost distinsa cu Merito della Republica (Italia), Cavaler al Ordinului Palmas Academica (Franta), Profesor Honoris Causa si Doctor emerit al Universitatii Braganza Paulista, din Brazilia. Medicamentele esentiale pentru tratarea imbatranirii (Gerovital H3, Aslavital), create de Ana Aslan si brevetate in numeroase tari, sunt garantate si de marca olografa.

Invenții:
1952 - prepară vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat în peste 30 de țări
1980 - a inventat, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, Aslavital, produs geriatric

Premii și distincții:

1952 - Premiul internațional și medalia "Leon Bernard", prestigioasă distincție acordată de Organizația Mondială a Sănătății, pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei
Meritul Științific Cl. I (1967)
Merito della Republica, Italia
Cavaler al Ordinului Palmes académiques, Franța
Profesor Honoris Causa și Doctor emerit al Universității Bragança Paulista, din Brazilia


Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.106s