Barbu Stefanescu Delavrancea life and biography

Barbu Stefanescu Delavrancea picture, image, poster

Barbu Stefanescu Delavrancea biography

Date of birth : 1858-04-11
Date of death : 1918-04-29
Birthplace : Bucureşti, România
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-05-25
Credited as : Scriitor si orator, Dramaturgie, Basme, Neghinita

0 votes so far

Barbu Stefanescu Delavrancea s-a nascut la 11 aprilie 1858, la Bucuresti, in familia unui carutas. Bunicii sai sant originari din Vrancea.

Dupa cele patru clase primare, Barbu Stefanescu este inscris, dupa un an, ca bursier la Liceul "Sf. Sava", invata cu cei mai de seama profesori ai Capitalei din acea vreme [D.A. Laurian, Anghel Demetriescu, Vasile Stefanescu], fiind remarcat pentru talentul si capacitatea sa de asimilare. Atmosfera din internatul de la "Sf. Sava" si imaginea adolescentului vibrand de pasiune vor fi evocate in nuvela Bursierul. Din aceasta perioada anilor 1876 - 1877 dateaza si primele lui încercari literare.

Din 1877 devine student la Facultatea de Drept. A desfasurat o variata activitate : avocat, ziarist, scriitor,[nuvelist si dramaturg], cuprizand ultimele decenii ale secolului al XIX-leasi primele decenii ale secolului XX-lea. Debuteaza in 1885 cu volumul de nuvele "Sultanica". Publica apoi alte volume de nuvele: "Trubadurul", "Parazitii", "Hagi- Tudose" s.a.S-a impus si ca dramaturg. S-a inspirat din istoria Moldovei, scriind cunoscutele drame: "Apus de soare", "Viforul" si "Luceafaru". Printre contemporani, Delavrancea era cunoscut si prin marele sau talent oratoric[ Patria si patriotismul], 1915. A fost prieten cu scriitorul Al. Vlahuta si I.L. Caragiale, pe ultimul aparandu-l cu succes intr-un proces rasunator, in legatura cu paternitatea dramei "Napasta". Moare la 29 aprilie 1918, spre sfarsitul primului razboi mondial, pe cand se afla in refugiu la Iasi.A fost un scriitor, orator si avocat roman, Membru al Academiei Romane si primar al Capitalei. Este tatal pianistei si scriitoarei Cella Delavrancea, precum si al arhitectei Henrieta Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din Romania.

OPERA LITERARA:

Nuvele si povestiri
Sultanica (1885)
Apa si foc
Sorcova
Odinioara
De azi si de demult
Vaduvele
Liniste (1887)
Parazitii (1892)
Trubadurul (1887)
Zobie
Milogul
Înainte de alegeri
Iancu Moroiu
Hagi-Tudose
Domnul Vucea
Bursierul
Suier
Razmerita
Bunicul
Bunica
Boaca si Onea
Micutii
Mos Craciun
Angel Demetriescu
Irinel

Basme
Neghinita
Norocul dracului
Mos Craciun
Palatul de clestar
Daparte, daparte
Poveste
Stapânea odata (1909)

Proza poetica
Nu e giaba cafea
Sadi-el-Mahib
Fanta-Cella
Sentino

Dramaturgie
Trilogia Moldovei:
Apus de soare (1909)
Viforul (1910)
Luceafarul (1910)
A doua constiinta
Irinel (1912)
Hagi-Tudose (1913)

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.105s