Calin Popescu Tariceanu life and biography

Calin Popescu Tariceanu picture, image, poster

Calin Popescu Tariceanu biography

Date of birth : 1952-01-14
Date of death : -
Birthplace : Bucuresti, Romania
Nationality : Română
Category : Politics
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Politician, fost prim-ministru al României, membru al PNL

0 votes so far

Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, nascut pe 14 ianuarie 1952, in București este un om politic român, între 28 decembrie 2004 și 22 decembrie 2008 a fost prim-ministru al României și o scurtă perioadă Ministrul Afacerilor Externe.

A absolvit Institutul de Constructii din Bucuresti - actuala Universitate Tehnica de Constructii - si are un masterat in matematica si informatica. In 1990 a fondat primul post de radio privat, Radio Contact. Intre 1996 si 1997 el a fost Ministrul Industriei si Comertului in cabinetul lui Victor Ciorbea. Intre 1996 si 2004 el a fost deputat liberal de Bucuresti in Parlamentul Romaniei. Intre 2000 si 2004 a ocupat postul de vicepresedinte al grupului parlamentar al Partidului National Liberal si cel de vicepresedinte al Comisie pentru Buget, Finante si Asigurari in Camera Deputatilor.

In alegerile din 2004, a fost propus pentru functia premier al Romaniei intr-un eventual guvern format de Alianta D.A.. Dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu, acesta din urma l-a desemnat pe Popescu Tariceanu ca prim-ministru pentru a forma un guvern si pentru a obtine o majoritatea in parlament.
Cabinetul Tariceanu a anuntat ca intentioneaza sa-si dea demisia in 7 iulie 2005, cu scopul de a provoca alegeri anticipate. Intentia demisiei a fost cauzata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a unui pachet de legi pentru reforma justitiei. Alegerile anticipate au fost dorite de presedintele Traian Basescu inca de la victoria sa in alegerile din 2004, insa acestea nu fusesera dorite si de Tariceanu. In urma intalnirii cu comisarii europeni la Bruxelles, premierul Tariceanu si-a reconsiderat decizia, renuntand sa mai demisioneze.

Călin Popescu-Tăriceanu este acționar la mai multe companii, printre care BRD, SIF 2, SIF 3, SIF 5, Banca Transilvania. Averea totală a premierului este estimată la 15 milioane de dolari SUA.

Călin Popescu Tăriceanu vorbește fluent engleza și franceza.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.094s