Claudiu Saftoiu life and biography

Claudiu Saftoiu picture, image, poster

Claudiu Saftoiu biography

Date of birth : 1968-10-11
Date of death : -
Birthplace : Focsani, jud. Vrancea, România
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-08-17
Credited as : Jurnalist, director al Serviciului de Informatii Externe, consilier prezidential Traian Basescu

0 votes so far

Claudiu Elvis Săftoiu este un jurnalist român, care a îndeplinit funcția de director al Serviciului de Informații Externe timp de 5 luni, în perioada octombrie 2006 - martie 2007. Anterior a lucrat în calitate de consilier prezidențial pe probleme de politică internă al președintelui României, Traian Băsescu. Soția acestuia, Ana Adriana Săftoiu, a fost de asemenea consilier prezidențial, în cadrul Departamentul de Comunicare Publică.

În 4 octombrie 2006, Claudiu Săftoiu, a fost votat în plenul parlamentului ca director al SIE, cu rang de ministru, cu 294 voturi pentru și 114 împotrivă, dintr-un total de 408 voturi, după ce inițial a primit 3 voturi pentru și 2 împotrivă, din partea comisiei de specialitate a Parlamentului. După doar 5 luni de la numire, în data de 19 martie 2007, ca urmare a unui scandal mediatic rezultat din dezvăluirile efectuate de către acesta în fața Comisiei Voiculescu, s-a văzut obligat să-și prezinte demisia din funcția de șef al SIE.

Dupa doar 5 luni de la numire, in data de 19 martie 2007, ca urmare a unui scandal mediatic rezultat din dezvaluirile efectuate de catre acesta in fata Comisiei Voiculescu, s-a vazut obligat sa-si prezinte demisia din functia de sef al SIE.

Cariera profesionala

Claudiu Saftoiu a absolvit in anul 1994 cursurile Facultatii de Litere, sectia Romana – Franceza, din cadrul Universitatii Bucuresti. Intre anii 2000 - 2001, a urmat cursurile de Master in Resursele Umane si Comunicare din cadrul Facultatii de Jurnalism.

Dupa absolvirea Facultatii, Claudiu Saftoiu a lucrat in presa ca jurnalist pe probleme politice. Cariera de ziarist si-a inceput-o la Radio Pro-FM, in anul 1994. A urmat un periplu in domeniul presei dupa cum urmeaza: sef al Departamentului stiri la Radio Total (1995-1997); jurnalist, redactor-sef adjunct, sef al Departamentului Politic la "Evenimentul Zilei" (1997-1999); jurnalist la revista lunara "Privirea" (1999-2000); sef al Departamentului Politic la revista "Plai cu Boi" (2000-2002).
Claudiu Saftoiu este expert media si de comunicare politica prin media si consultant politic si electoral (management de campanie, comunicare si negociere politica, imagine politica).

La data de 15 decembrie 2004, Claudiu Saftoiu a fost numit in functia de consilier prezidential pe probleme de politica interna, detinand aceasta functie pana la desemnarea sa ca director al SIE de catre Parlament la 4 octombrie 2006.
Claudiu Saftoiu este casatorit cu fostul purtator de cuvant al Administratiei prezidentiale, Ana Adriana Saftoiu (numita si ea in functia de consilier prezidential in decembrie 2004) si au impreuna un copil. Claudiu Saftoiu vorbeste limbile engleza si franceza.

Director al SIE

In 4 octombrie 2006, Claudiu Saftoiu, a fost votat in plenul parlamentului ca director al SIE, cu rang de ministru.
Un prim scandal cu care s-a confruntat serviciul condus de Saftoiu a fost cel care i-a implicat pe muncitorii romani retinuti mai multe luni intr-o baza americana. Alaturi de ministerul de externe, mai exact ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu, SIE si seful acestuia, Claudiu Saftoiu au fost acuzati ca nu ar fi adus la cunostinta cazul romanilor retinuti premierului Calin Popescu Tariceanu. In urma scandalului, Ungureanu a demisionat, dar au existat voci care au cerut si din partea directorului SIE acelasi gest de onoare.
In urma unui scandal mediatic, in data de 19 martie 2007, Claudiu Elvis Saftoiu a demisionat din fruntea SIE, serviciu condus de acesta pentru o perioada de doar 5 luni.

Activitatea ulterioara

Dupa plecarea sa din fruntea SIE, Claudiu Saftoiu si-a continuat activitatea de jurnalist, publicand editoriale in cotidianul "Jurnalul National".


Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.156s