Constantin Simirad life and biography

Constantin Simirad picture, image, poster

Constantin Simirad biography

Date of birth : 1941-05-13
Date of death : -
Birthplace : Cotusca, judetul Botosani, România
Nationality : Română
Category : Politics
Last modified : 2010-08-17
Credited as : Politician, fost primar al municipiului Iasi, actual presedinte al Consiliului Judetean Iasi

0 votes so far

Constantin Simirad (nascut 13 mai 1941, satul Cotusca, judetul Botosani) este un politician roman, membru al Partidul Social Democrat, care indeplineste in prezent functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi. Intre anii 1992-2003 a indeplinit functia de primar al municipiului Iasi, fiind numit apoi ca ambasador in Cuba de catre presedintele Romaniei.

Studii

Constantin Simirad s-a nascut la data de 13 mai 1941 in satul Cotusca (judetul Botosani). A absolvit cursurile Liceului "Mihail Sadoveanu" (actualul Colegiu National) din Iasi si apoi Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi (1965).
Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca profesor de matematica la Liceul din Dorohoi (jud. Botosani) (1965-1968). In anul 1968, a fost angajat ca asistent universitar de matematica la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi, ajungand pana la gradul didactic de conferentiar doctor.

Intre anii 1973-1975, a fost detasat ca profesor la Facultatea de Matematica din Oran (Algeria). In anul 1979 a obtinut titlul stiintific de doctor in matematica.
Constantin Simirad a intrat in politica in anul 1991, inscriindu-se in Partidul Aliantei Civice. In anul 1992 a fost ales ca primar al municipiului Iasi, candidand pe listele CDR. A fost instalat oficial in aceasta functie la 22 iunie 1992. A fost reales ca primar la alegerile din 1996 (din primul tur cu 71% din voturi) si din 2000. In anul 2000 a infiintat Partidul Moldovenilor, al carui lider a fost. In anul 2002 a devenit membru PSD.

La data de 28 noiembrie 2003, Simirad a fost numit prin decret prezidential in functia de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar la Ambasada Romaniei din Cuba. A detinut aceasta functie pana in decembrie 2006, cand si-a inaintat demisia si a revenit in Romania, unde a fost pensionar.

La 28 martie 2008, Comitetul Executiv al PSD Iasi l-a desemnat pe fostul primar Constantin Simirad drept candidat la conducerea Consiliului Judetean Iasi. In urma alegerilor locale din 1 iunie 2008, Constantin Simirad a fost ales in functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi, obtinand 36,50% din totalul voturilor valid exprimate.

Activitate publicistica

Constantin Simirad a publicat numeroase articole in domeniul matematicii, atat in Romania cat si in alte tari. Este autorul unui "Curs de ecuatii diferentiale pentru studenti" (Editura Moldova, Iasi, 1994). Inainte a fi primar, a colaborat la revistele "Convorbiri literare", "Cronica romana", "Cronica" etc.

Saptamanal, a publicat in perioada cat a fost primar seria de articole grupate sub titlul de “Tableta primarului” in cele mai importante ziare locale: Monitorul, 24:Ore, Evenimentul si Ziarul de Iasi, grupaj care a fost sistat in decembrie 2003. Din decembrie 2004 a realizat doua rubrici saptamanale la Ziarul de Iasi si Evenimentul. De asemenea, a publicat articole la rubrica “Tableta cu ecou” in Revista Nationala de Administratie Publica.

De asemenea, a publicat mai multe volume de proza scurta:

Audiente in aer liber (2 vol., Ed. Polirom, Iasi, 2000) - proza scurta;
Bordura de ipsos (Ed. Polirom, Iasi, 2001) - roman;
In umbra zeilor (Ed. Polirom, Iasi, 2001) - volum de proza scurta;
Simfonia vietii (Ed. Trinitas, Iasi, 2003) - antologie de articole;
Arca lui Noe (Ed. Polirom, Iasi, 2003) - volum de proza scurta;
Izgonitii din rai (Ed. Junimea, Iasi, 2005) - cuprinde peste 100 de povestiri care se refera la personaje si intamplari reale si imaginare din Romania si Cuba.
A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al organismului similar din Republica Moldova.

Constantin Simirad vorbeste limbile franceza (foarte bine), spaniola si engleza (bine), italiana si rusa (satisfacator). El este casatorit si are doi copii.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.097s