Dan Petrescu life and biography

Dan Petrescu picture, image, poster

Dan Petrescu biography

Date of birth : 1967-11-22
Date of death : -
Birthplace : Bucuresti, Romania
Nationality : Română
Category : Sports
Last modified : 2010-08-21
Credited as : Fotbalist si antrenor, antrenorul echipei Unirea Urziceni, Cupa UEFA

0 votes so far

Dan Vasile Petrescu este un fost mare fotbalist roman, actualmente antrenorul echipei Unirea Urziceni. Poreclit "Bursucul", este considerat unul din cei mai mari fotbalisti romani si este membru al Generatiei de Aur a fotbalului romanesc, alaturi de alti mari fotbalisti romani, cum ar fi Gica Hagi, Gica Popescu sau Florin Raducioiu.

Cariera la echipele de club

Dan Petrescu a inceput fotbalul la juniorii Stelei, fiind promovat la echipa mare a Stelei in 1986, imediat dupa castigarea de catre echipa ros-albastra a Cupei Campionilor Europeni. A evoluat intr-un numar impresionant de meciuri pentru Chelsea : 151, marcand 17 goluri pentru echipa antrenata pe atunci de italianul Gianluca Vialli. A castigat, cu Chelsea, Cupa Angliei in 1997, Cupa Ligii Angliei in 1998, si Cupa Cupelor in acelasi an. A plecat, pentru suma de 1 milion de lire sterline, la Bradford City, o alta echipa din Albion. Aici a evoluat in 17 meciuri, marcand un gol pentru singura echipa din Anglia echipata in rosu-bordo si chihlimbar (galben-oranj). Apoi, a plecat la Southampton, evoluand in 11 meciuri pentru echipa de pe St. Mary's, marcand si doua goluri pentru "Sfinti". A revenit in anul 2002 in Romania, evoluand inca un sezon pentru FC National, cu care a reusit si cateva performante: a reusit, pe langa o finala de Cupa Romaniei, pierduta, scor 0-1, in fata lui Dinamo, meci celebru datorita golului din foarfeca al lui Tames si paradelor senzationale ale portarului actualmente la UTA, Daniel Tudor, si un turneu amical castigat in fata celor de la AC Milan, sa il aduca ca antrenor al "bancarilor" pe Walter Zenga, cel care avea sa treaca mai apoi pe la Steaua si Dinamo, lansandu-l astfel pe fostul mare portar italian in cariera de antrenor. Dupa acea finala mai-sus amintita de Cupa Romaniei, el s-a retras din activitatea de fotbalist.

Cariera la echipa nationala

Dan Petrescu a debutat la echipa nationala a Romaniei in anul 1989, si a evoluat pentru aceasta pana in anul 2000. In acest rastimp, a evoluat in nu mai putin de 95 de meciuri pentru aceasta, marcand un numar de 12 goluri. Dan Petrescu se afla pe locul 5 in clasamentul jucatorilor cu cele mai multe prezente pentru nationala Romaniei. La ultimul sau turneu final la care evoluat pentru nationala Romaniei, Campionatul Mondial din 1998 din Franta, a marcat un gol extrem de important, in meciul cu Anglia, gol care a asigurat victoria Romaniei in meciul cu nationala tarii unde evolua ca fotbalist.

Cariera de Antrenor

Cariera de antrenor a lui Dan Petrescu a inceput in anul 2004, cand a fost adus de Giovani Becali la Rapid. A antrenat formatia de sub Podul Grant in doar sase etape, el plecand datorita rezultatelor nesatisfacatoare. Dupa acest episod neplacut al carierei sale, a ajuns la Sportul Studentesc, unde s-a remarcat ca antrenor, conducand "Gasca Nebuna" din care nu lipseau Ionut Mazilu sau Gigel Bucur spre multe victorii in Liga 1. A fost remarcat de conducatorii formatiei poloneze Wisla Cracovia, pentru care a semnat pe 1 ianuarie 2006. Campioana Poloniei cu un sezon in urma, Wisla a terminat doar pe pozitia a doua in Editia de Campionat 2005-2006, si dupa un rezultat nefavorabil in Cupa UEFA, impotriva grecilor de la Iraklis Salonic, a fost demis. Dupa doar o saptamana, a fost numit antrenorul formatiei nou-promovate in Liga 1 in acel an, Unirea Urziceni, formatie cu care a reusit sa termine turul editiei de Campionat 2007-2008 pe locul 3.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.108s