Dan Spataru life and biography

Dan Spataru picture, image, poster

Dan Spataru biography

Date of birth : 1939-10-02
Date of death : 2004-09-08
Birthplace : Aliman, jud. Constanta, România
Nationality : Română
Category : Arts and Entertainment
Last modified : 2010-08-17
Credited as : Cântăreț de muzică ușoară, renumit pentru melodia "Drumurile noastre", si "In randul patru"

0 votes so far

Dan George Spătaru (nascut pe 2 octombrie 1939, Aliman, Constanța - decedat pe 8 septembrie 2004, București) a fost unul dintre cei mai prolifici cântăreți români de muzică ușoară.

Date biografice

Dan Spataru s-a nascut in octombrie 1939, intr-o familie de invatatori, Gherghina si Aurel Spataru. Si-a petrecut copilaria si adolescenta la Aliman, comuna natala, in Ion Corvin si la Medgidia, alaturi de sora mai mare Puica (Maria Nicola) si a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de copil, mai tarziu a aparut o alta o alta pasiune, mult mai puternica, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre povestile bunicilor si cantecelor interpretate parintii. Cand avea 12 ani insa, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o matusa pentru a indeplini dorinta mamei "copiii mei sa invete carte". Aici Dan a facut liceul si a inceput cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocas. A jucat la "Progresul", apoi la "Stiinta Bucuresti". In anul III la "Facultatea de Educatie Fizica si Sport" a trebuit sa se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat scolii si muzicii. Dan Spataru era student cand a inceput sa cante la "Casa Studentilor" in anul 1962. A inceput cu muzica italiana, asta era la moda. Dragostea pentru muzica a mostenit-o din familie. Tatal sau canta la vioara.

Camelia Dascalescu a fost aceea care l-a descoperit. L-a ascultat odata la "Mon Jardin" si a facut cu el lectii. Primele bucati muzicale interpretate de Dan Spataru, au fost ale Cameliei Dascalescu. Odata la o terasa l-a intalnit Temistocle Popa, care i-a facut aproape toate slagarele. Primul mare succes l-a avut cu "Maicuta mea", de Temistocle Popa. In anul 1972 o cunoaste viitoarea sotie, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanta. S-au casatorit in 1974 si au avut un copil, Dana. Dupa marturiile sotiei, Dan Spataru a fost "familist convins" si "un model de tatic". A fost o personalitate a lumii muzicale romanesti, a rezistat timpului, ne-a invatat sa-i acceptam slabiciunile si a reusit sa-si lase amprenta timbrului vocal in amintirea fiecaruia dintre noi. A urmat un lung sir de slagare si un succes la public incredibil. Tarancuta, Tarancuta, Nici O Lacrima, Nu-ti Sade Bine Cand Plangi, Nu M-am Gandit La Despartire, Oare, Oare, Iti Pare Rau”, In Randul Patru ori Drumurile Noastre sunt cantece pe care multa lume le stie inca pe de rost. Dan Spataru a batut, in Cuba, recordul la aplauze: 16 minute si 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival international in Cuba, la Varadero, unde sunt trecut in Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute si 19 secunde!“

Moartea lui Dan Spataru in urma unui atac de cord a adus la inmormantarea lui peste 10000 de oameni. Multi varstnici pentru care Dan Spataru a insemnat un exemplu de vointa.

Discografie

Best of (1996)
Drumurile tineretii (2002)
Pe drumul meu (2005)
Raza mea de soare (2005)
In memoriam vol. 1 (2007)
In memoriam vol. 2 (2007)

Piese din repertoriu

Drumurile noastre (preluare din folclorul sarbesc)
Nici o lacrima (Ion Cristinoiu)
Te asteapta un om (Ion Cristinoiu)
Nu m-am gandit la despartire
In randul patru
Trecea fanfara militara (Temistocle Popa)
Maicuta mea
Tarancuta, tarancuta
Cantec de tata
Nu-ti Sade Bine Cand Plangi
Mi-e dor de acasa
Te-am iubit, Mario
Si ce daca trece vremea(Vasile Veselovski)

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.104s