Decebal Traian Remes life and biography

Decebal Traian Remes picture, image, poster

Decebal Traian Remes biography

Date of birth : 1949-06-26
Date of death : -
Birthplace : Basesti, Maramures, Romania
Nationality : Română
Category : Politics
Last modified : 2010-08-19
Credited as : Politician si economist, fost ministru al Finantelor, fost deputat PNL

0 votes so far

Decebal Traian Remes este un economist si politician roman, care a indeplinit functiile de ministru al finantelor (1998-2000) si de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale (2007) in Guvernele Romaniei.

A fost, de asemenea, deputat roman in legislatura 1996-2000, ales in judetul Maramures pe listele partidului PNL. In anul 2007 a demisionat din functia de ministru al agriculturii in guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu, ca urmare a unui scandal mediatic declansat prin aparitia la postul national de televiziune TVR a unor probe din ancheta DNA la adresa sa.

Decebal Traian Remes s-a nascut la data de 26 iunie 1949 in comuna Basesti (judetul Maramures). A absolvit in anul 1971 cursurile Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi.

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca economist, sef birou, sef serviciu la "Electroprecizia" Sacele (1971-1978), in paralel fiind si asistent la Universitatea Brasov (1973-1978). In anul 1978 este numit in functia de inspector la D.P.M.S. Maramures, apoi din anul 1980 lucreaza in functia de contabil sef la I.P.I.C.C.F. Maramures.

In anul 1990 devine director economic si apoi director general la SC "RAMIRA" Baia Mare. Dupa ce in perioada 1992-1995 a indeplinit functiile de vicepresedinte si apoi presedinte al Consiliului Judetean Maramures, Decebal Traian Remes va conduce sucursala bancara Credit Bank din Baia Mare, in calitate de director al acesteia (1995-1996).

La data de 23 septembrie 1998, Daniel Daianu este revocat din functia de ministru al finantelor si in aceeasi zi, presedintele Emil Constantinescu il numeste pe Decebal Traian Remes in functia de ministru al finantelor. Acesta va conduce portofoliul de ministru al finantelor in perioada 23 septembrie 1998 - 28 decembrie 2000.

La data de 5 aprilie 2007, Decebal Traian Remes este numit in functia de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale, devenind responsabil cu implementarea politicilor agricole si de dezvoltare rurala in conformitate cu strategia guvernamentala. Ca urmare a unui scandal de presa care l-a avut in centrul atentiei pe ministrul agriculturii, la data de 11 octombrie 2007, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat lui Decebal Traian Remes sa isi prezinte demisia din functie considerand ca acesta nu isi mai poate exercita in mod eficient atributiile sale, iar Remes a acceptat.

Activitatea politica

Devenit membru al Partidului National Liberal in ianuarie 1991, Decebal Traian Remes a indeplinit functiile de vicepresedinte (1992-1993) si membru in Biroul permanent (1993-1996) al organizatiei teritoriale Maramures a PNL. In urma alegerilor din anul 1992, a devenit consilier judetean in judetul Maramures, functie pe care o va detine pana la urmatoarele alegeri.

In anul 1996 este ales ca presedinte al organizatiei judetene Maramures a PNL, iar dupa alegerile parlamentare din noiembrie 1996 devine deputat de Maramures pe listele Conventiei Democrate Romane, facand parte din Grupul parlamentar al Partidului National Liberal. In calitate de deputat, Remes a indeplinit functia de presedinte al Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor in perioada septembrie 1997 - septembrie 1998.

In anul 2000, a demisionat din PNL si a devenit presedinte al PNL Traditional, care milita pentru ramanerea partidului liberal in Conventia Democrata Romana. In anul 2002 devine membru al PNTCD, apoi in anul 2003 este initiator si vicepresedinte al Partidului Actiunea Populara, fondat de catre fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, demisioneanza din Partidul Actiunea Populara si se inscrie pentru o scurta perioada in Partidul Umanist din Romania PUR.

In anul 2005, revine in cadrul Partidului National Liberal, dupa o absenta de 5 ani in care s-a perindat pe la mai multe partide. Este ales ca presedinte al organizatiei PNL Maramures. In perioada 2006-2007 indeplineste functia de secretar general al Partidului National Liberal, fiind responsabil cu resursele umane, financiare, crearea de evenimente politice, organizarea de evenimente ale partidului, reprezentarea partidului in mass-media, crearea de proiecte politice, conducerea activitatii administrative a PNL.

Acuzatii de coruptie

Este implicat intr-un scandal de luare de mita, impreuna cu fostul Ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan sub motiv ca a primit un plic cu 15 000 de dolari de la un om de afaceri pentru facilitarea obtinerii unor contracte. Televiziunea publica din Romania a difuzat miercuri 10 octombrie 2007 o inregistrare video a tranzactiei. Jurnalistii de la TVR au anuntat ca in plus exista doua inregistrari audio ale unor convorbiri telefonice pe care Muresan le-a avut cu omul de afaceri si respectiv Remes.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.148s