Dem Radulescu life and biography

Dem Radulescu picture, image, poster

Dem Radulescu biography

Date of birth : 1931-09-30
Date of death : 2000-09-17
Birthplace : Ramnicu Valcea, Romania
Nationality : Romana
Category : Arts and Entertainment
Last modified : 2010-08-19
Credited as : Actor de teatru si film, profesor de Universitate, poreclit 'Bibanul'

0 votes so far

Dem Radulescu a fost unul dintre marii actori de comedie romani de teatru, film si televiziune, profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti.

S-a nascut la Ramnicu Valcea intr-o familie de negustori. Dupa terminarea liceului la Ramnicu Valcea, „Bibanul” (porecla primita in liceu) a trebuit sa aleaga intre sportul de performanta si actorie. El a obtinut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Ramnicu Valcea; a luptat in ring la categoria mijlocie. A debutat ca amator la varsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara garii.

In 1956 a castigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (il interpreteaza pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sica Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar si Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoarea pierduta”, unde a avut colegi de exceptie: Toma Caragiu, Rodica Tapalaga, Petre Gheorghiu, Stefan Banica, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu si Ciulei insusi. Liviu Ciulei l-a numit „Un actor de geniu”.

Filmografie

Atmosfera incarcata (1996)
Politica inalta (TV)
A doua cadere a Constantinopolului (1994)
O invitatie (1993) (TV)
Milogul S.R.L. (1991) (TV)
Harababura (1990)
Omul din Buzau (1988) (TV)
Secretul armei secrete (1988)
Chirita la Iasi (1987)
Coana Chirita (1986)
Primavara bobocilor (1985)
Secretul lui Bachus (1984)
Bocet vesel (1983)
Fram (1983) serial TV
Milionar la minut (1982) (TV)
Un Saltimbanc la Polul Nord (1982) .... Siboli
Am o idee (1981)
Destine romantice (1981)
Grabeste-te incet (1981)
Saltimbancii (1981) .... Cezar Siboli
Santaj (1981)
Sapca si palaria (1979) (TV)
Bratele Afroditei (1978)
Expresul de Buftea (1978)
Eu, tu si Ovidiu (1977)
Fair Play (1977)
O Scrisoare pierduta (1977) (TV)
Bufetul mimoza (1976) (TV)
Comedie fantastica (1975)
Explozia (1973) .... Neagu
Originea si evolutia vehiculelor (1973) (TV)
Veronica se intoarce (1973) .... Motanul Danila
Asta-seara dansam in familie (1972)
Veronica (1972) .... Motanul Danila
B.D. la munte si la mare (1971) .... Gogu
Antinevralgicul (1970) (TV)
B.D. in alerta (1970) .... Gogu
Brigada Diverse intra in actiune (1970) ... Gogu
Fratii (1970)
K.O. (1968) .... Flinta
Vin ciclistii (1968) .... Misu
Subteranul (1967)
De trei ori Bucuresti (1967) .... (segment "Aterizare fortata")
Corigenta domnului profesor (1966)
La portile pamantului (1966)
Sept hommes et une garce (1966)
Les Fêtes galantes (1965)
Gaudeamus igitur (1965)
Dragoste la zero grade (1964)
La varsta dragostei (1963)
Politica si... delicatese (1963)
Un suras in plina vara (1963)
Pe litoral mi-a ramas inima (1961)
Telegrame (1959)

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.005s