Doina Aldea Teodorovici life and biography

Doina Aldea Teodorovici picture, image, poster

Doina Aldea Teodorovici biography

Date of birth : 1958-11-15
Date of death : 1992-10-30
Birthplace : Chişinău, Republica Moldova
Nationality : Basarabean
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-08-29
Credited as : Cântăreață, Suveranitate, Ion Aldea Teodorovici

0 votes so far

Doina Aldea Teodorovici a fost o cântăreață de origine română din Republica Moldova. A fost căsătorită cu Ion Aldea Teodorovici, cu care a format un duet, începând din 1981.

Harul sau artistic s-a manifestat inca din copilarie. Astfel, incepand cu varsta de 6 ani si pana in clasa a 8-a, Doina Aldea Teodorovici participa la dublarea filmelor in romaneste la Studioul "Moldova-Film". Concomitent studiaza muzica in particular. De asemenea, timp de mai multi ani activeaza in ansamblul "Moldoveneasca" cu care intreprinde turnee in Cuba, Algeria, Mongolia, Germania si alte tari.

Timp de mai multi ani a lucrat in calitate de profesoara de literatura universala la Institutul "Ion Creanga" din Chisinau. Intre anii 1971 si 1985 a fost membru ULCT. Din 1982, Doina isi descopera o alta latura a talentului sau, cea de interpreta de estrada. Din acest an, ea este nedespartita atat in viata, cat si pe scena, de compozitorul si interpretul Ion Aldea Teodorovici. Talentul sau multilateral, vocea calda si rascolitoare, frumusetea unica, civismul fierbinte, curajul au impus-o inca de la debut ca pe una din cele mai indragite artiste atat in Moldova, cat si peste hotarele ei.

Participand la toate evenimentele ce au marcat procesul de renastere a poporului nostru, lansand cantece de un profund patriotism, cum sunt "Suveranitate", "Sfanta ni-i casa", "Manastirea Capriana" i altele, cantareata Doina Aldea Teodorovici devenise simbolul Moldovei. La inceputul anului 1992, pentru talent, munca indelungata pe scena si spirit civic, Doinei Aldea Teodorovici i s-a acordat titlu de Artista Emerita a Republicii Moldova.

Doina Aldea Teodorovici a decedat împreună cu soțul său, în urma unui accident rutier de pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Era însărcinată și aștepta o fetiță.

Accidentul a avut loc la orele 2,15 cu o mașină de marca Opel 0905 MBC, condus de cetățeanul ucrainean Alexandr Chakaunov, în vârstă de 33 de ani. Atât șoferul, cât și cel de-al patrulea pasager, care se afla în față, Vasilii Koudalb, 38 de ani, au scăpat cu viață. Potrivit presei românești, din mașină au fost extrase cu mare greutate trei corpuri însângerate. Două automobile i-au transportat pe Vasilii Koudalb și Alexandr Chakaunov la Spitalul din Urziceni. La 2,30 o autosanitară a preluat-o pe Doina Aldea Teodorovici, aflată în comă. Salvarea s-a îndreptat cu toată viteza spre București. Pe drum, Doina și-a recăpătat un moment cunoștința. A strigat de câteva ori "Au, mă doare tot corpul". Apoi a tăcut pentru totdeauna. Sufletul părăsise trupul îndurerat. Corpul neînsuflețit a lui Ion Aldea Teodorovici, a fost recuperat cu mare greutate. A fost nevoie ca poliția să taie cu flacăra autogenă automobilul distrus. Abia la ora 7,00 trupul lui Ion Aldea Teodorovici a fost despărțit de fierul care îl ținea prizonier.

Ion și Doina Aldea Teodorovici au lăsat în urmă un copil orfan de numai 10 ani, Cristian care a continuat activitatea muzicală a părinților.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.156s