Elena Ceausescu (Ro.) life and biography

Elena Ceausescu (Ro.) picture, image, poster

Elena Ceausescu (Ro.) biography

Date of birth : 1916-01-06
Date of death : 1989-12-25
Birthplace : Petresti, Dambovita, Romania
Nationality : Român
Category : Politics
Last modified : 2011-08-30
Credited as : Politician cominist, prim viceprim-ministru, Nicolae Ceausescu

0 votes so far

Elena Ceauşescu, " Lenuta", a fost politiciana, prim viceprim-ministru al Romaniei comuniste și sotia președintelui Nicolae Ceaușescu.

Nascuta Intr-o familie saraca dintr-un sat din apropierea Targoviştei, se muta cu fratele sau In Bucureşti dupa absolvirea celor patru clase primare.

Intre 1930-1936 a lucrat la camp, ca muncitoare necalificata intr-o fabrica de produse farmaceutice, apoi cu ajutorul fratelui sau a lucrat ca ucenica la fabrica de textile Jaquard. Dupa razboi si-a gasit un post de laboranta la un laborator chimic.
In 1937 a intrat in Partidul Comunistilor din Romania. A activat in Comitetul de organizare al tineretului comunist din Capitala, reprezentand sectorul II Negru. La 13 august in cadrul unei serbari campenesti organizate in "Parcul Veseliei" de muncitorimea Capitalei, Lenuta Petrescu a fost aleasa "regina balului", transformata ulterior in "regina muncii". Inainte ca Ceausescu sa ajunga Secretar general al PCR, Elena a ocupat functii mai putin importante ca secretara in Ministerul afacerilor externe, apoi a inceput sa ocupe functii importante in stat, ajungand si la conducerea Partidului Comunist.

Dupa 23 august 1944, Elena a devenit membra CC al UTC, in timp ce ocupa doar un post de laboranta. In 1945 era secretara la Ministerul Afacerilor Externe, dar a fost data afara pentru incompetent, in aceeasi perioada a urmat un curs fara frecventa la Facultatea de chimie industriala a institutului Politehnic din Bucuresti, curs ce a fost infiintat special pentru ea. In 1957 a ocupat functia de cercetator stiintific la Institutul de Cercetatori Chimice din Bucuresti, iar pe 20 martie 1964 s-a inscris pentru teza de doctorat. Din 14 noimebrie 1964 pana in 1969 a fost directoare la ICECHIM. A devenit doctor in chimie cu teza de doctorat "Polimerizarea stereospecifica a izoprenului" despre care s-a spus ca a fost redactata de alti savanti si sustinuta in conditii dubioase in decembrie 1967, desi cunostintele ei in chimie se limitau doar la notiuni elementare.

In 1968 a devenit membru al Comitetului municipiului Bucuresti al PCR. Intre 1970-1980 Elena a detinut functia de director general al ICECHIM-ului. La Conferinta Nationala a PCR din 19-21 iulie 1972 a fost aleasa membra CC, a devenit si membra a Biroului Executiv al Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie, iar un an mai tarziu a devenit membra in Consiliul Suprem pentru Dezvoltare Economica si Sociala. In 1974 a fost aleasa membru al Academiei Republicii Socialiste Romania. Din 1979 a devenit a doua persoana in stat, din punct de vedere al importantei politice. In ultima perioada in care a ocupat functii politice a avut titlul de prim-viceprim-ministru, functie titlu creat special pentru ea.
In 1974 a fost aleasa membru titular al Academiei Romane, insa dupa 1989 a fost exclusa din institutie conform unui articol din statutul Academia Romana care prevede ca sunt exclusi toti acei membri care au suferit condamnari penale. Pana in 1988 a reusit sa devina membra a sase academii, Doctor Honorius Causa a 10 universitati si a primit numeroase alte titluri si distinctii. In ianuarie 1979 a devenit presedintele comisiei, insarcinat cu caderele de partid si stat, controla practic toate numirile in partid si in guvern. Pe 7 iunie 1979 a fosr aleasa Presedintele Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie (pozitie detinuta pana in 22 decembrie 1989), devenind astfel membru cu drepturi depline in Cabinetul Ministerial.

In 1981 a devenit presedintele Comitetului National Roman "oamenii de stiinta si pacea". Primul Congres al Stiintei si Invatamantului care a avut loc in perioada 28-29 noiembrie 1985 au desemnat-o in functia de presedinte al Consiliului National al Stiintei si Invatamantului.

In 1987 a ordonat demolarea bisericii "Sfanta Vineri" din Bucureșt
In timpul revolutiei romane din 1989, a fost condamnata la moarte și executata, impreuna cu sotul ei, Nicolae Ceaușescu. Cei doi au fost executati prin sentinta Tribunalului Militar Exceptional Infiintat printr-un decret al CFSN pe 24 decembrie 1989. Inaintea executiei, fiind pusa In fata cu executarea separata a fiecaruia și referindu-se la sotul ei, a afirmat: "Impreuna am luptat, Impreuna murim!"

Elena Ceausescu este la fel de cunoscuta ca si sotul sau, Nicolae Ceausescu, deoarece a fost o persoana foarte importanta in perioada in care a trait, fiind a doua persoana in stat ca functie. S-a facut remarcata inca de cand a intrat in politica, detinand numeroase functii, care au propulsat-o printre cei mai cunoscuti oameni din tara. Elena Ceausescu a fost o figura foarte controversata, care a castigat atat simpatia cat si antipatia celor din jur, fiind destul de contestata pentru masurile pe care le lua. A fost o femeie foarte puternica, detinand numeroase functii. A cucerit inima celui mai important om din acea perioada, iar prin activitatile sale din acea perioada a ajuns foarte cunoscuta.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.143s