Gheorghe Funar life and biography

Gheorghe Funar picture, image, poster

Gheorghe Funar biography

Date of birth : 1949-09-29
Date of death : -
Birthplace : Sânnicolau Mare , Romania
Nationality : Română
Category : Politics
Last modified : 2010-09-30
Credited as : Politician si economist, senator , primar al municipiului Cluj-Napoca (1992-2004)

0 votes so far

Gheorghe Funar (n. 29 septembrie 1949, Sânnicolau Mare, județul Timiș) este un politician român, de profesie economist, senator în Parlamentul României din anul 2004.

Între 1992-1997 a fost președinte al PUNR, iar din 1992-2004 primar al municipiului Cluj-Napoca.
Din octombrie 1998 este secretar general al Partidului România Mare

In timpul perioadei comuniste a fost membru al PCR. Dupa decembrie 1989 s-a inscris in Partidului Unitatii Nationale Romane (PUNR), al carui presedinte a fost intre 1992-1997, dupa care a parasit partidul si s-a inscris in PRM.

Ca primar al municipiului Cluj-Napoca in perioada 1992-2004 a devenit cunoscut pentru atitudinea sa anti-maghiara, exprimata prin diverse actiuni provocatoare, precum montarea unei placute ireverentioase pe soclul statuii regelui Matei Corvin din Cluj, vopsirea diferitelor obiecte publice din oras in culorile tricolorului (banci, pubele, stalpi de circulatie etc.), iluminarea orasului in preajma sarbatorilor de iarna exclusiv cu beculete ros-galbene-albastre, schimbarea denumirilor de strazi care evocau memoria unor personalitati ale culturii maghiare, sapaturi arheologice ostentative etc.

Funar respinge acuzatiile de anti-maghiarism, precizand ca este de fapt impotriva UDMR, nu a etniei maghiare in ansamblu. In ziua semnarii tratatului de baza intre Romania si Ungaria (16 septembrie 1996, Tratatul de la Timisoara), a organizat o parada mortuara pe strazile Clujului.

Un sicriu continand o inima de plus strapusa de un cutit a fost purtat pe strazile orasului in compania primarului Funar si a simpatizantilor sai. Sicriul respectiv a fost asezat in Cimitirul Hajongard, ca semn ca linistea romanilor a incetat sa mai existe, fiind rapusa de cercurile dusmanoase.

In prezent este secretar general al Partidului Romania Mare. In 2004 a pierdut cursa pentru fotoliul de primar in favoarea lui Emil Boc, candidatul Aliantei D.A. (PNL-PD), care a castigat in turul secund in fata candidatului PSD, Ioan Rus, ministru de interne demisionar. Gheorghe Funar este senator de Cluj din noiembrie 2004.

In prezent este secretar general al Partidului Romania Mare.
La alegerile locale din 2008 a obtinut 4,2% din preferintele clujenilor, iar partidul sau nu a depasit pragul necesar pentru a obtine un mandat in consiliul local.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.098s