Gheorghe Zamfir life and biography

Gheorghe Zamfir picture, image, poster

Gheorghe Zamfir biography

Date of birth : 1941-04-06
Date of death : -
Birthplace : Găești, județul Dâmbovița, România
Nationality : Română
Category : Arts and Entertainment
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Artist muzician, cantaret la nai, "Regele Naiului"

0 votes so far

Gheorghe Zamfir, nascut pe 6 aprilie 1941, Găești, județul Dâmbovița este un artist roman, muzician si virtuoz al naiului, supranumit Regele Naiului.

Exprimandu-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit si fluierul lui Pan), reuseste sa cucereasca aplauzele intregii planete. Modifica forma, constructia si tehnica naiului, largindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul in toate stilurile si genurile muzicale, revolutionand sunetul la scara universala si aducand naiul in atentia publicului modern.

Pe langa prestigioasa cariera de muzician, se manifesta ca artist si in domeniul literar si al artelor plastice, publicand versuri, eseuri si o carte autobiografica, si expunand picturi proprii in tara si in strainatate.

Dupa o cariera muzicala de succes, in 1982, in plin comunism, dedica un concert lui Dumnezeu. Cade in dizgratia cuplului Ceausescu. Este nevoit sa plece in exil.
Cariera sa continua si in exil, bucurandu-se de succes mondial. Primeste numeroase premii si distinctii. In 1986, in Canada, din relatia cu Susan Nichols, i se naste unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist intr-o formatie rock din Montreal. In 1995 se casatoreste cu Marie Noëlle, la Paris. Revenit in Romania dupa Revolutia din 1989, traverseaza o perioada de dificultati financiare din cauza datoriilor acumulate fata de fiscul francez, care ii confisca posesiunile din Franta. Acest fapt nu il impiedica sa isi continue cariera artistica.

Educatie

Manifesta muzicale din copilarie, cand este atras de muzica lautarilor, una din dorintele sale cele mai arzatoare fiind sa cante la acordeon cu taraful de tigani. In 1955, la varsta de 14 ani, tatal sau il inscrie la Scoala de muzica nr. 1 din Bucuresti (astazi Liceul de Muzica Dinu Lipatti), cu intentia de a studia acordeonul, dar este acceptat la clasa de nai a profesorului Fanica Luca, unde demonstreaza o abilitate extraordinara pentru acest instrument.

Cariera artistica muzicala

In 1959 obtine Premiul I si titlul de laureat pe tara, si inregistreaza primele compozitii proprii in stil folcloric, cu Orchestra Populara a Radiodifuziunii. Devine cunoscut publicului larg dupa ce este descoperit de etnomuzicologul elvetian Marcel Cellier, care studia muzica populara romaneasca in anii '60.

In perioada 1966–-1969 este dirijor al Ansamblului folcloric Ciocarlia din Bucuresti. In 1966 scoate primul sau disc cu casa de discuri Electrecord, care cuprinde compozitii ale sale in cel mai autentic spirit popular. In perioada 1968-1970 intreprinde primele turnee in Germania de Vest, Elvetia, URSS, China, unde obtine un succes impresionant.

In 1970 infiinteaza propriul sau Taraf concertistic, cu care sustine, in 1971, 45 de reprezentatii la teatrul de la Gaité – Montparnasse din Paris, folosind pentru prima oara cele patru naiuri (soprano, alto, tenor si bas) create de el insusi in 1968. Reprezentatiile se bucura de un succes fulminant. In 1972 creeaza stilul Nai - Orga, introducand repertorii noi si largind considerabil paleta expresiva de interpretare a naiului.

Intre 1988-1990 este primit de trei ori la Vatican. Este primul muzician care a cantat in timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea. Dupa moartea Sanctitatii Sale, creeaza special pentru comemorarea Sa Conceptul muzical Totus Tuus, un set de piese pentru nai, orga si grup vocal barbatesc.

In 1990, dupa Revolutie, se reintoarce in tara. Isi continua seria de concerte si turnee in Franta, Elvetia si, mai ales, Turcia, unde este declarat cel mai popular compozitor si artist al secolului XX. Sustine concerte la pupitrul Orchestrei Nationale de Folclor, reinfiintata in luna decembrie 2006 (relansarea oficiala a orchestrei are loc in luna mai 2007).

In decursul unei cariere muzicale care depaseste 50 de ani, Gheorghe Zamfir creeaza peste 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic. Repertoriul sau cuprinde compozitori de la perioada baroca si clasica precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, pana la contemporani ca John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.

Gheorghe Zamfir este castigatorul a 120 de discuri de aur si platina, si are peste 120 de milioane de albume vandute. Este singurul artist european care a castigat doua discuri de aur in SUA si singurul artist roman care a castigat un disc de aur in Ungaria.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.103s