Ion Ratiu life and biography

Ion Ratiu picture, image, poster

Ion Ratiu biography

Date of birth : 1917-06-06
Date of death : 2000-01-17
Birthplace : Turda, Romania
Nationality : Romana
Category : Politics
Last modified : 2010-08-19
Credited as : Fost politician, membru al Partidului National Taranesc,

0 votes so far

Ion Ratiu a fost un politician roman, reprezentant al Partidului National Taranesc (devenit ulterior PNTCD).

Originea si studiile

Ion Ratiu, membru eminent al cunoscutei familii Ratiu a fost fiul avocatului Dr. Augustin Ratiu din Turda, care la randul sau era fiul protopopului greco-catolic al Turzii, preotul Nicolae Ratiu (decedat in 1933). Mama sa, Eugenia Ratiu, a fost fiica lui Ion Codru-Dragusanu.

Activitatea politica

Intre 1940 si 1990 a locuit in Regatul Unit, unde a infiintat si finantat Fundatia Ratiu. De asemenea a fondat in 1984 Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi.
Dupa repatriere, in ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNT alaturi de Corneliu Coposu, devenind vicepresedinte al PNTCD. A candidat la functia de presedinte al Romaniei la alegerile din 1990 unde a obtinut 4,29 % din voturi si s-a plasat pe locul 3. A fost ales deputat de Cluj din partea PNTCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. In 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNTCD.
In 1991 a infiintat ziarul Cotidianul. Are 2 copii - Indrei si Nicolae.

Ultimul drum

Ion Ratiu a murit la Londra, iar conform dorintei sale, trupul neinsufletit a fost adus la Turda, spre a fi inmormantat in orasul natal. Slujba de prohodire nu a putut fi insa oficiata in biserica ctitorita de familia sa, Biserica Ratestilor din Turda, din cauza impotrivirii preotului parohiei ortodoxe care ocupa lacasul din 1948, care a impiedicat accesul clericilor greco-catolici in biserica pentru savarsirea slujbei de inmormantare conform dorintei defunctului. Astfel slujba prohodului a avut loc in strada pe un ger patrunzator.

Ion Ratiu a fost ingropat in cimitirul central din Turda.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.099s