Leonard Orban life and biography

Leonard Orban picture, image, poster

Leonard Orban biography

Date of birth : 1961-06-28
Date of death : -
Birthplace : Brasov
Nationality : Romana
Category : Politics
Last modified : 2010-10-02
Credited as : politician, economist,

0 votes so far

Leonard Orban este un economist roman, fost secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, in prezent comisar european pentru multilingvism.
Cariera profesionala
Leonard Orban s-a nascut la data de 28 iunie 1961 in orasul Brasov, intr-o familie multietnica, tatal sau fiind de etnie maghiara, iar mama sa de etnie romana. Este fratele lui Ludovic Orban, actual politician PNL, Ministrul Transporturilor si viceprimar general al municipiului Bucuresti.
A absolvit Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii din Brasov (1981–1986), obtinand titlul de inginer diplomat. Dupa absolvirea facultatii, lucreaza ca inginer la Intreprinderea de Tractoare din Miercurea Ciuc (jud. Harghita) intre anii 1986-1989, apoi la Intreprinderea de Antrepriza Constructii Speciale Industriale si Montaj (I.A.C.S.I.M.) din Bucuresti (1989-1990) si la Institutul de Cercetare in Tehnologia Constructiilor de Masini (I.C.T.C.M.) din Bucuresti (1990-1993).
Urmeaza in paralel o a doua facultate si anume Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE) (1987-1992).
Intre anii 1993 si 2001, Leonard Orban a fost consilier parlamentar pentru afaceri europene si internationale al Parlamentului Romaniei - Camera Deputatilor.
Negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana
In perioada mai 2001-decembrie 2004, detine functia de negociator sef adjunct cu Uniunea Europeana, pentru ca apoi in perioada decembrie 2004-aprilie 2005 sa fie negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.
Din decembrie 2004 este secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene unde coordoneaza pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana si, din aprilie 2005, pozitia Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana.
Nominalizat pentru postul de comisar european
In octombrie 2006, Leonard Orban a fost nominalizat drept candidat al Romaniei pentru functia de comisar european, dupa ce Varujan Vosganian si-a retras candidatura.
La 12 decembrie 2006, Parlamentul European de la Strasbourg l-a votat, cu larga majoritate, pe Leonard Orban in functia de comisar european.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, Leonard Orban urma sa detina pozitia de comisar european pentru Multilingvism in Comisia Barroso. Portofoliul multilingvismului, acordat lui Leonard Orban, cuprinde traducerile, interpretarea si oficiul pentru publicatii oficiale al Uniunii Europene. Postul lui Orban a fost constituit prin impartirea portofoliului comisarului pentru Educatie, Formatie, Cultura si Multilingvism, Jan Figel (Slovacia).
Comisar european
Leonard Orban si-a preluat functia de comisar european la 1 ianuarie 2007, urmand ca, tot in ianuarie, sa depuna juramantul in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.
Conform datelor oferite de catre Parlamentul European si citate de HotNews, Leonard Orban va gestiona un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro, avand in subordine 3.400 de persoane, adica 15% dintre salariatii institutiilor europene, impartiti in trei directii mari: traduceri, interpretare si publicatiile comunitatii.
La 22 ianuarie 2007, Leonard Orban, a depus juramantul in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ) de la Luxemburg, in cadrul unei ceremonii care a incheiat procedura de instalare a romanului in functia de comisar european pentru Multilingvism. Leonard Orban s-a angajat in fata judecatorilor Curtii Europene de Justitie sa fie complet independent, sa actioneze in interesul general al comunitatii europene, sa nu accepte instructiuni din partea nici unui guvern sau a unei institutii si sa nu faca nimic incompatibil cu statutul sau de comisar european.
Leonard Orban este casatorit si are un copil. In afara de limba romana, vorbeste fluent limbile engleza si franceza si satisfacator limba italiana.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.148s