Marcel Iures life and biography

Marcel Iures picture, image, poster

Marcel Iures biography

Date of birth : 1951-08-02
Date of death : -
Birthplace : Băilești , Romania
Nationality : Română
Category : Arts and Entertainment
Last modified : 2010-10-01
Credited as : Actor, presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, roluri in filme Amen, Razboiul lui Tom Hart, Misiune Imposibila

0 votes so far

Marcel Iureș (n. 2 august 1951, Băilești) este un actor român de compoziție
Marcel Iures a primit de doua ori titlul de cel mai bun actor de teatru din Romania. Activitatea sa artistica este legata in principal de teatru.

Din 1995, Marcel Iures este presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punand bazele primei scene independente de teatru din Romania.

Cele mai importante roluri in teatru: "Richard al II-lea", "Richard al III-lea" (regizata de Mihai Maniutiu), "Hamlet" (regizata de Liviu Ciulei), "Caligula" de Albert Camus (regizata de Mihai Maniutiu). La Teatrul ACT a mai jucat in piesa "Cetatea Soarelui" (in regia lui Mihai Maniutiu).

Cariera internationala a lui Marcel Iures este legata de cateva roluri in filme, dintre care cele mai cunoscute:Amen, Razboiul lui Tom Hart, Misiune Imposibila, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului si Pacificatorul.

Filmografie

Logodnicii din America(2007)
Youth Without Youth (2007)
Pirates of the Caribbean:At world's end (2007)
Masini (2006; dublajul din engleza in romana)
Spooks (Episode #5.9) (2006)
Gool! / Goal! (2005)
Isolation (2005)
Pestera / The Cave (2005)
Project W (2005)
Prins la inghesuiala / Layer Cake (2004)
Valizele lui Tulse Luper, partea a II-a / The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea (2004)
Aventurile unei zile (2004)
Cambridge Spies (2003)TV
3 pazeste (2003)
Vlad Nemuritorul (2002; dublajul din romana in engleza)
Razboiul lui Tom Hart / Hart's War (2002) - S.S. StendartenFuhrer (Colonel) Werner Visser
Amen (2002) - Papa Pius al XII-lea
I Hope... (2001)
Elita / The Elite (2001)
Faimosul paparazzo (1999)
Fii cu ochii pe fericire (1999)
Pacificatorul (1997 / The Peacemaker (1997)
Misiune: Imposibila (1996)
Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)
Somnul insulei (1994)
Balanta (1992)
Cei care platesc cu viata (1991)
Un Bulgare de huma (1989)
Vacanta cea mare (1988 )
Domnisoara Aurica (1985)
Sezonul pescarusilor (1985)
Sa mori ranit din dragoste de viata (1983)
Castle in the Carpathians (1981)
Artista, dolarii si ardelenii (1979) - Pistolarul
Vis de ianuarie (1978)

Premii

Nominalizare UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 1992-1993), pentru rolul din spectacolul "Richard III" de W. Shakespeare;
Premiul UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 1997-1998), pentru rolul titular din spectacolul "Richard al II-lea" de W. Shakespeare;
Premiul UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 2000-2001), pentru rolul Bruscon din spectacolul "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard ;
Premiul UNITER de excelenta (stagiunea 2002-2003): Marcel Iureș, fondatorul Teatrului Act - catalizator al mișcării teatrale independente;
Premiul Festivalului de Dramaturgie Contemporană (2009) pentru cel mai bun rol masculin, pentru rolul tatăl lui Robert din spectacolul Acasă la tata de Mimi Brănescu.
Nominalizare British Theatre Awards în TNA - Manchester și Manchester Evening Awards.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.183s