Maria Tanase life and biography

Maria Tanase picture, image, poster

Maria Tanase biography

Date of birth : 1913-09-25
Date of death : 1963-06-22
Birthplace : Bucureşti, România
Nationality : Română
Category : Arts and Entertainment
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Cântăreț de muzică populara, Ciuleandra,

0 votes so far

Maria Tanase (n. 25 septembrie 1913, București - d. 22 iunie 1963, Bucureștia fost o mare cantareata romana de muzica populara.

S-a nascut in Bucuresti, ca al treilea copil al Anei Munteanu, originara din comuna Carta, judetul Sibiu, zona (Fagaras) si al florarului Ion Coanda Tanase, din satul oltenesc Mierea Birnicii, de pe valea Amaradiei. De mica a venit in contact cu cantecul, atat mama cat si tatal fiind mari iubitori ai cantecului popular si ai muzicii in general. Apare pe scena, pentru prima data, in anul 1921 pe scena Caminului Cultural "Caramidarii de Jos" din Calea Piscului, la serbarea de sfarsit de an a Scolii primare nr. 11, Tabacari, apoi pe scena Liceului "Ion Heliade Radulescu", unde a frecventat doar cursul inferior, fiind nevoita sa se retraga pentru a lucra, alaturi de parintii sai, la gradina. Mai tarziu, cu ajutorul gazetarului Sandu Eliad patrunde in atmosfera unui cenaclu al tinerilor intelectuali, ai carui membri o vor sfatui sa-si valorifice insusirile artistice si sa urce pe scena. Debutul va avea loc la teatrul de revista condus de Constantin Tanase. Apare pentru prima data pe 2 iunie 1934 in revista "Carabus-Express" cu pseudonimul, daruit de Constantin Tanase, Mary Atanasiu.

A devenit celebra abia in anul 1938, cand a inregistrat primele cantece pentru Societatea Romana de Radio, care insa au fost distruse in 1940 de Garda de Fier, sub pretextul ca distorsionau folclorul romanesc autentic. Adevaratul motiv al acestei miscari antisemite a fost faptul ca in cercul de prieteni ai Mariei Tanase se gaseau si o serie de intelectuali evrei, ca etnologul Harry Brauner (fratele pictorului Victor Brauner) si jurnalistul Stefan Roll.

In anul 1940, dupa cooptarea la guvernare a Miscarii Legionare, muzica de petreceri, populara, a fost interzisa la difuzare pe terase, gradini etc. Era decretat doliu national, "Regimul Pompelor Funebre". In acea perioada, unii difuzori nu au respectat interdictia impusa de noul guvern, astfel incat au fost distruse cu toporul multe inregistrari ale Mariei Tanase, de catre legionari zelosi. Din discurile Mariei Tanase sparte si-au facut tigancile piepteni, ce se vindeau pe margine de drum. Atunci au fost sparte si matrite ale casei de discuri Columbia, de pe calea Victoriei. Pretextul interdictiei muzicii ei o perioada de timp poate fi si povestirea potrivit careia Maria Tanase, fiind o mare amatoare de sah, isi teroriza partenerii de joc jucand goala, fapt pe care il povesteste la un moment dat Constantin Brancusi [necesita citare]. Se cunoaste ca Garda de Fier lupta si impotriva pornografiei.
Maria Tanase a reprezentat Romania, ca si alti artisti (Constantin Brancusi), la Expozitia Mondiala de la Paris din anul 1938.

Dupa o calatorie in Turcia, a organizat o serie de spectacole pentru soldatii raniti pe front, alaturi de nume importante din cultura romaneasca, precum George Enescu, George Vraca si Constantin Tanase.

Distinctii

In anul 1955, a primit "Premiul de Stat" iar in anul 1957 a primit titlul de "Artist emerit".

Moartea artistei

In anul 1963, Maria Tanase a aflat in timpul unui turneu ca avea cancer la san si ca ar mai fi o sansa sa scape daca intrerupe turneul si se opereaza urgent. Artista s-a gandit, s-a razgandit, si-n cele din urma a refuzat, dandu-si seama ca nu mai are nicio sansa, si a dus turneul la bun sfarsit. Cancerul a afectat si plamanii, artista cantand cu dificultate, gafaind. Pe 19 iunie 1963 a avut ultimul spectacol, la Hunedoara. La un moment dat, simtindu-se din ce in ce mai rau, a zis la un moment dat : {citat|Fratilor, eu nu mai pot! Am cancer la san si o sa mor in curand! De-acuma nu ma veti mai vedea niciodata!} Lumea cand a auzit-o, a inceput sa planga. Plangeau pana si tiganii din mahalalele Hunedoarei. Pe 22 iunie 1963, in casa natala, Maria Tanase era pe patul de moarte. Erau langa ea si tatal ei, Ion Tanase, si sotul ei, medicul Sachelarie. La ora 14:10 a deschis ochii si s-a uitat in jur ca la ceva strain si apoi a inchis ochii pentru totdeauna.

Discografie

1957 -"IV"
1994 -"Greatest Hits"
1994 -"Maria Tanase (24 Works)"
2001 -"Ciuleandra"
2000 -"Malediction d'Amour"
2002 -"Magic Bird (The Early Years)"
-"Maria Tănase Volume I"
-"Maria Tănase Volume II"
-"Maria Tănase Volume III"

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.115s