Mihai Razvan Ungureanu life and biography

Mihai Razvan Ungureanu picture, image, poster

Mihai Razvan Ungureanu biography

Date of birth : 1968-09-22
Date of death : -
Birthplace : Iasi, România
Nationality : Română
Category : Politics
Last modified : 2010-08-20
Credited as : Politician si diplomat, fost ministru de Externe , director al Serviciului de Informatii Externe

0 votes so far

Mihai Razvan Ungureanu este un istoric si diplomat roman, care a detinut functia de ministru de externe al Romaniei intre anii 2004-2007. In prezent este director al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei.

Cariera profesionala

In perioada studiilor efectuate la Liceul de matematica-fizica "Costache Negruzzi" din Iasi (pe care l-a absolvit ca sef de promotie in anul 1987), a fost membru supleant in C.C. al U.T.C..

In anul 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. Conform agentiei de presa Amosnews, in timpul evenimentelor de la Iasi, din 14 decembrie 1989, a monitorizat studentii care aruncau manifeste in incercarea declansarii unei revolte anticomuniste in camine. In perioada cat a fost student, a detinut pozitiile de membru al Senatului Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi (1990-1992) si de Secretar executiv al Asociatiei Internationale a Studentilor in Istorie, Budapesta - Bruxelles (1990-1993).

Mihai-Razvan Ungureanu a absolvit in anul 1992 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi. In anul 1993 a sustinut masteratul in Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universitatii Oxford, iar la 27 martie 2004 a obtinut doctoratul in istorie moderna la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, cu o teza cu tema “Convertire si integrare in societatea romaneasca la inceputul epocii moderne", avandu-l ca indrumator stiintific pe acad. prof. dr. Alexandru Zub.

In perioada 1998-2000, a detinut si functia de membru al Consiliului National al Reformei Invãtãmantului din cadrul Ministerului Educatiei Nationale. Din anul 2004, conduce, in calitate de director, Centrul de Studii Iudaice din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi.

Activitatea diplomatica

In perioada 1998-2001, Mihai-Razvan Ungureanu a indeplinit functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Apoi, este numit in functia de director general – emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.

In paralel cu aceste atributii, a fost ales ca Presedinte al Institutului Roman pentru Studii Strategice din Bucuresti (din 2001), membru al board-ului administrativ al New Europe College din Bucuresti (din 2002) si membru al board-ului stiintific al Centrului pentru Politici de Securitate din Szeged, Ungaria (din 2003). Mihai Razvan Ungureanu detine gradul diplomatic de Ministru consilier (din 2003). In anul 2004, s-a inscris in Partidul National Liberal.

Mihai-Razvan Ungureanu a fost numit in functia de Ministru al Afacerilor Externe la data de 29 decembrie 2004, in Guvernul Tariceanu.

El a demisionat din functia de ministru de externe in data de 4 februarie 2007, la doua zile dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani (Nelu Ilie si Adrian Gancean) in Irak. Cei doi, care lucrau la o baza militara americana in calitate de subcontractori, fusesera acuzati de spionaj, deoarece au facut fotografii fara aprobare in interiorul bazei. Premierul a invocat in cererea de demisie adresata lui Ungureanu ca el a aflat din presa, dupa trei luni, de arestarea in Irak a muncitorilor romani, in timp ce presedintele Basescu fusese informat, la cateva zile dupa arestare.

Mihai Razvan Ungureanu a recunoscut ca nu l-a informat pe primul ministru cu privire la situatia celor doi muncitori romani arestati in Irak, intrucat s-a considerat ca problema cadea exclusiv in sarcina Ministerului, fiind un caz de interventie consulara. El a declarat ca i-a raportat situatia presedintelui Traian Basescu, care era singurul in drept sa decida, in virtutea subordonarii institutionale, daca acestia erau o problema consulara sau de alta factura.

Director al SIE

La data de 26 noiembrie 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu a inaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe, ramasa vacanta din martie 2007, in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu.

In 5 decembrie 2007, Camerele reunite ale Parlamentului au validat numirea lui Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe, cu 295 de voturi pentru (dintr-un numar de 318 parlamentari prezenti). El a declarat inainte de votul pentru validarea sa in Parlament, ca, daca va fi numit in functie, nu concepe sa apere altceva decat interesele nationale.

Mihai-Razvan Ungureanu vorbeste fluent limbile engleza, franceza si germana si la nivel satisfacator limba maghiara. Este casatorit si are un fiu.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.149s