Mircea Vintila life and biography

Mircea Vintila picture, image, poster

Mircea Vintila biography

Date of birth : 1949-03-23
Date of death : -
Birthplace : Bucuresti, Romania
Nationality : Română
Category : Arts and Entertainment
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Cântăreț de muzică folk, "Madama de pica" 2000,

0 votes so far

Mircea Vintila este un interpret roman de muzica folk, cu o activitate discografica si concertistica bogata. Cantecele sale debordeaza de melodicitate si o atentie deosebita acordata "vorbelor". De la „Lordul John” la „Drama de cartier”, fanii au savurat o lista intreaga de adevarate hituri.

Mircea Vintila s-a nascut pe 23 martie 1949 si a fost interesat de muzica din copilarie. A urmat Scoala de Muzica (clasa viola). A terminat „Liceul Lazar” si apoi a absolvit Institutul de Constructii in anul 1974.

Activitatea discografica si concertistica

A cantat alaturi de alti prestigiosi artisti (Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Doru Stanculescu) la primul festival studentesc de folk din anul 1971, la clubul „303” al Politehnicii bucurestene, apoi la clubul „Universitas”, la „Casa de Cultura a Studentilor” si in Cenaclul Flacara.

A editat pe primul disc single "Pamantul deocamdata" si "Mielul" in anul 1974. In 1975 lanseaza un alt disc single care contine "Hanul lui Manuc" si "Bade Ioane". Urmeaza primul LP de mare succes in 1976, intitulat "Crezul meu", o parte din piese fiind orchestrate de un muzician de exceptie, Dan Andrei Aldea.
In 1990 primeste "Marele Premiu pentru intreaga Activitate" in cadrul Festivalului National de Muzica Folk "Om bun". Urmeaza o serie de turnee in Austria, Franta, Germania, Rusia si Slovacia. Sustine spectacolul "Fata in fata cu lumea" la Teatrul „Bulandra”, alaturi de Florian Pittis, cu care in anul 1992 editeaza albumul "Nu trantiti usa". La acest album colaboreaza pentru prima data cu Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici, care s-au implicat ca orchestratori in realizarea materialului.
Pasarea Colibri in 1996, dupa un concert sustinut la Toronto. In 1992 fondeaza impreuna cu Mircea Baniciu, Florian Pittis si Vlady Cnejevici grupul Pasarea Colibri, desfasurind o prestigioasa activitate discografica si de turneu in tara si strainatate (SUA, Canada, Germania).

Albumul „Madama de pica”

Coperta albumului "Madama de pica", Roton, 2000In octombrie 2000, Mircea Vintila lanseaza sub marca Roton albumul “Madama de pica”, primul proiect solo dupa o perioada in care a activat mai mult impreuna cu Pasarea Colibri. Albumul include doar piese noi, cu un sound remarcabil, la care si-au adus contributia artisti de marca: Mugurel Vrabete, in calitate de producator executiv, Horia Stoicanu - co-autor, Gheorghe Emanuel - programare si claviaturi, Relu Bitulescu - percutie, Eugen Caminschi - chitara, Marius Batu - chitara acustica si backing vocal, Mugurel Vrabete - bass. Primul single extras, "Noros Cecer", beneficiaza de un superb videoclip. "Madama de pica" a fost declarat "cel mai bun album folk al anului 2000", iar videoclipul piesei "Noros Cecer" a luat premiul pentru "Cel mai bun videoclip al anului", decernat de Uniunea Artistilor Profesionisti din Televiziune.
Trei ani de pauza discografica au insemnat destule schimbari. In primul rand - despartirea, in vara anului 2003 - de „Pasarea Colibri”, alaturi de care a mai lansat in acest interval doua LP-uri - „Inca 2000 De Ani” (2001) si „10 Ani” (2003) -, ambele la Roton. In plus, Vintila a semnat un contract cu o noua casa de discuri, parasind Roton-ul pentru Intercont Music. O alta noutate o reprezinta Trupa “Brambura”, care il acompaniaza pe muzician in concerte, dar si pe noul material. Grupul este compus din instrumentisti de valoare: Eugen Caminschi (chitara), Gelu Ionescu (claviaturi), Vadim Tichisan (tobe), Catalin Creteanu (bas), Elena Pavel si Andrada Popa (backing vocal).

Albumul „Opere & operete”

Pe 14 decembrie 2005, Mircea Vintila a lansat albumul „Opere & operete”, produs de Intercont Music si Fundatia „Mircea Vintila”, album ce contine 13 piese, adevarate hituri lansate de solist de-a lungul anilor (“„Pamantul deocamdata””, “„Cu tine prin New-York””, “„Miruna””, “„Fat Frumos””, “„Bade Ioane”” etc.), si o piesa noua, inedita, care constituie o mare supriza, datorita accentelor ei hip-hop, "Drama de cartier".
Piesele mai vechi incluse in acest “best of” au fost rearanjate orchestral si aduse, ca sound, la standardele anului 2005.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.214s