Nicolae Steinhardt life and biography

Nicolae Steinhardt picture, image, poster

Nicolae Steinhardt biography

Date of birth : 1912-07-12
Date of death : 1989-03-29
Birthplace : Bucureşti, România
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-05-27
Credited as : Scriitor, critic literar, Jurnalul fericirii

0 votes so far

Nicolae Steinhardt s-a nascut la 12 iulie 1912, in comuna Pantelimon, Bucuresti. A fost un scriitor si critic literar roman.

Urmeaza scoala primara la Clementa iar liceul la Spiru Haret, unde ia si bacalaureatul in anul 1929. Incepand cu anul 1929 frecventeaza cenaclul literar "Sburătorul" al lui Eugen Lovinescu, descoperindu-se in el germenii viitorului literat. In anul 1934 ia licenta in Drept si Litere la Universitatea din Bucuresti. In acelasi an publica primul volum intitulat "Ingerul ... tinerilor", "un volum de notatii parodice si moraliste", sub pseudonimul "Antistius". Este doctor in drept, publica lucrari de drept constitutional si drept social. In 1936, colaboreaza la "Revista Fundatiilor regale", "Libertatea", "Viata Romaneasca". Este autorul "Jurnalului fericirii" in care este relatata experienta detentiei sale in inchisorile comuniste, marcata de convertirea la crestinism. In 1964 indata dupa eliberare, in august, la schitul bucurestean Darvari isi desavarseste taina botezului prin ungere cu mir si primirea sfintei impartasanii. Afirmat ca eseist dupa crancena detentie, Nicolae Steinhardt s-a bucurat de o glorie ezoterica mai ales in ultimii ani de viata pe care i-a petrecut in calitate de calugar la manastirea Rohia, Maramures, careia prezenta sa i-a dat un prestigiu particular. Recluziunea sa monastica n-a intrerupt contactul cu lumea, in special cu cea literara,neobisnuita sa traiectorie spirituala exercitand o adevarata fascinatie. Fibra moralista unita cu spiritul tolerant si desavarsita lipsa de patima au facut din Nicolae Steinhardt un pol moral intr-o lume agitata si foarte adesea debusolata.

Grav bolnav, Nicolae Steinhardt se stinge din viata, la 29 martie 1989 in spitalul din Baia Mare, inainte ca "Jurnalul fericirii" sa vada lumina tiparului.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.101s