Pele (Ro.) life and biography

Pele (Ro.) picture, image, poster

Pele (Ro.) biography

Date of birth : 1940-10-23
Date of death : 2022-12-29
Birthplace : Tres Coracoes, Brazilia
Nationality : Brazilian
Category : Sports
Last modified : 2023-01-05
Credited as : Fost fotbalist , echipa nationala de fotbal a Braziliei, „Sportivul Secolului” 1997

0 votes so far

Pelé a devenit faimos in intreaga lume la varsta de 17 ani. A fost de trei ori capitanul echipei Braziliei la campionatele mondiale (1958,1962,1970) si a fost singurul castigator a trei campionate mondiale din istorie. Cand s-a inscris la New York Cosmos, Liga de fotbal a Americii de Nord, Pele a transformat lumea intr-un spectacol al fotbalului.


Pelé s-a nascut sub numele de Edson Arantes do Nascimento pe 23 octombrie 1940, in Tres Coracoes, un mic orasel din Brazila. Tatal sau a fost un jucator profesionist de fotbal dar cariera lui s-a terminat prea devreme datorita unei leziuni la genunchi. Pele a inceput sa joace fotbal la 5 ani si curata pantofi pe strada pentru a-si ajuta familia. Cand avea 11 ani, in timpul unor antrenamente serioase cu tatal sau, a fost descoperit de un jucator de renume din Brazilia, Waldemar de Brito. Mama lui Pele era destul de reticenta in ceea ce priveste fotbalul dat fiind accidentul sotului ei. Cand Brito l-a adus pentru prima oara pe micul fotbalist la clubul Santos Football din Sao Paulo, acesta le-a spus directorilor ca le-a adus „cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor”. Pele a inceput sa joace pentru o echipa locala si la varsta de 16 ani a debutat in echipa Santos.

Pele i-a ajutat pe cei de la Santos sa participe la 9 campionate. In 1958, s-a alaturat echipei nationale a Braziliei participand la Cupa Mondiala din Suedia. In ciuda unei rani la genunchi, fotbalistul a uimit intreaga lume inscriind 6 goluri, inclusiv doua in finala campionatului, pozitionand Brazilia in fruntea topului. Desi era un adolescent, Pele a castigat prima victorie mondiala si a devenit legenda. Cateva cluburi europene l-au ademenit pe jucator cu ofertele lor. Pentru a preveni transferul in alta tara a lumii, presedintele brazilian Janio Quadros l-a declarat comoara nationala in 1961.

Pele a participat la Cupa Mondiala din Chile in 1962 dar un accident din primul meci l-a impiedicat sa joace in finale. In timpul Cupei Mondiale din Anglia in 1966, Pele a fost destul de grav accidentat de adversarii bulgari si portughezi si nu a putut sa joace in finale. In ciuda acestei dezamagiri a continuat sa uimeasca microbistii din intreaga lume. In 1967, un conflict de arme din Nigeria- Biafra a fost intrerup doua zile in cinstea prezentei lui Pele in Africa.

Pele a inscris golul cu numarul 1000 in 1969. In 1970, la Campionatul Mondial din Mexic, fotbalistul si-a condus echipa spre a treia victorie. In timpul unui meci cu Italia, Pele a atins pragul de 100 de goluri la campionatele mondiale. In anul urmator, jucatorul s-a retras din echipa nationala a Braziliei dar a continuat sa joace pentru Santos. Pele a parasit clubul in 1974, dar a revenit in 1975. Contractul de 7 milioane de dolari l-a transformat in cel mai bine platit jucator. Revenirea lui Pele a fost explicata prin dorinta acestuia de a face jocul popular in Statele Unite.

In 1977, in ultimul an alaturi de Cosmos, a compus melodia de fundal pentru filmul biografic „Pele”. A aparut deja in multe emisiuni televizate si documentare din Brazilia si a compus melodii. In acelasi an, a scris cartea „My Life and the Beautiful Game: The Autobiography of Pelé”.

Pe 1 octombrie 1977, a jucat ultimul sau meci, un joc amical intre Cosmos si Santos. Biletele s-au vandut cu 6 saptamani inainte si meciul a fost transmis in 38 de tari. Inainte de acest joc, campionul la box Muhammad Ali l-a imbratisat si i-a spus ca acum exista doi oameni cu titlul de „cel mai bun”. Intr-un discurs in fata a 75.000 de fani, Pele i-a incurajat sa strige de trei ori „ Iubire!” si sa acorde mai multa atentie copiilor lumii. In timpul meciului, a jucat prima jumatate in echipa Cosmos si cea de-a doua pentru Santos.

Dupa retragerea din fotbal, jucatorul a devenit ambasador international de sport si a promovat pacea, intelegerea si corectitudinea in competitiile sportive din intreaga lume. Prin intermediul organizatiei UNICEF, el a promovat cauzele copiilor. A primit premiul pentru pace in 1978 si a fost numit „Sportivul Secolului” in 1980. A ajuns un om de afaceri priceput si a infiintat compania Pele Sports & Marketing Inc. In 1981, Pele a jucat in filmul lui John Huston- „Victory” impreuna cu Sylvester Stallone si Michael Caine. Pele a mai jucat si in productiile „A Minor Miracle” (1983) and „Hotshot” (1987). Fotbalistul a lucrat pe postul de secretar national in sport intre 1994-1998 si a fost ridicat la rangul de cavaler in 1997 de catre regatul Angliei. La sfarsitul secolului 20 a fost numit de catre FIFA „Sportivul Secolului”; in viziunea revistei „Time” el era „eroul secolului” iar in 2000 s-a clasat pe locul doi in topul celor mai buni sportivi ai secolului, imediat dupa Muhammad Ali.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.046s