Roxana Trestioreanu life and biography

Roxana Trestioreanu picture, image, poster

Roxana Trestioreanu biography

Date of birth : 1957-01-31
Date of death : -
Birthplace : Bucuresti, Romania
Nationality : Română
Category : Arts and Entertainment
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Artista pictorita, ,

1 votes so far

Roxana Trestioreanu este artist plastic, lector universitar si conducatoare a departamentului Foto, Video, Procesare computerizata a imaginii la Universitatea Nationala de Arte - Bucuresti. In ziua de 20 decembrie 2006 a primit titlul academic de Doctor in Arte (artis doctor).

Roxana Trestioreanu s-a nascut la 31 ianuarie 1957 in Bucuresti, fiica a pictorului Traian Trestioreanu. Din copilarie arata o deosebita sensibilitate si inclinare catre arta. Incepe sa deseneze si, adolescenta, realizeaza acuarele cu peisaje, marine, natura statica. Dupa terminarea studiilor liceale, se inscrie la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, unde absolva sectia de pictura in clasa profesorului Vasile Grigore in anul 1981. Studenta fiind, are in 1980 prima expozitie personala in Galeria Amfiteatru din Bucuresti. In anii urmatori participa la diverse expozitii cu picturi , desene, ilustratii de carti, instalatii, fotografii etc., printre altele:

1982 - Expozitia colectiva "Expresia corpului uman", sala Kalinderu, Bucuresti
1983 - Expozitia "Sectiune in atelier", Galeria Orizont - Atelier 35, Bucuresti
1983 - Expozitia municipala de pictura, sculptura, gravura, Sala Dalles, Bucuresti
1985 - Expozitia colectiva "Colaj", Galeria Hanul cu Tei, Bucuresti
1986 - Expozitia "Miniaturi textile", Galeria Caminul Artei, Bucuresti
1986 - Expozitia personala de pictura, Galeria Orizont - Atelier 35, Bucuresti
1991 - Expozitia cArte, Muzeul Colectiilor, Bucuresti
1993 - Expozitia Codex, Mogosoaia, Bucuresti
1993 - Expozitia romano-maghiara, Biblioteca Centrala, Budapesta
2001 - Expozitia de arta romaneasca contemporana "Art versus Art", Bucuresti
2002 - Videoinstaltie "The Baptism", impreuna cu Moscu Copel, la Theater des Augenblicks, Viena
2003 - Expozitia personala foto-video "Eu prin ceilalti", Centrul International pentru Arta Contemporana, Bucuresti

In anul 2000, este aleasa la Amsterdam in Representative Board in "European League of Institutes of the Arts" (ELIA).

Preocupata de figura umana, aceasta aparea in anii '80 in pictura Roxanei Trestioreanu ca reductie anatomica tragica si ca ecorseu. Corpul este prezentat amorf tip molusca, tensionat in asteptarea partenerului, sau corp-obiect-posedat, desirat-modelat-manipulat atat de forte din interior cat si din exterior. Imaginile erau puternic plasticizate intr-o cromatica stridenta, participand la ultima izbucnire expresionista a secolului pe sfarsite, care se manifesta - in ciuda cortinei de fier - atat in vest cat si in rasaritul Europei. Dupa 1988, Roxana Trestioreanu raspunde foarte prompt noilor provocari artistice. Fotografia incepe sa ocupe un rol primordial in sintezele ei plastice si se intersecteaza cu obiectul, instalatiile si actiunile sustinandu-se reciproc. Astfel, in expozitia "Eu prin ceilalti", propria-i imagine fotografica devine suportul unui registru intins de interpretari. In ciclul "Eu prin ceilalti / Me toward the others 1993 - prezent", a utilizat colaje de fotografii ale sale sau ale unor prieteni peste care a proiectat diapozitive sau peste care a colat fotografii realizate pe folie transparenta (Expozitie Centrul Cultural Maghiar: "Eu, En, Ich" 1993).

In alte cazuri a creat un dialog intre opere deja aflate in spatiu si lucrarile sale (Art Unlimited S.R.L.,1993, Muzeul de Arta, Arad), umbrele lor intrand in dialog cu portretele tip secol XIX, realizand o legatura intre discursurile paralele despre portret si rolul sau in epoci diferite: fotografii ale artistei inclusa unui grup, imagini desprinse de perete, multiplicate prin umbre, personajele din imagini fiind spectatori-participanti alaturi de imaginea-diapozitiv a artistei, proiectata in marime naturala, "sezand" pe un scaun din muzeu, toti martori ai scenei pictate de pe tavan ("Rapirea Sabinelor", Muzeul de Arta Bruckenthal, In Full Dress, Sibiu 2000), sau spectatori ai unor translatii spatiale (in Expozitia Eu prin Ceilalti, Centrul International de Arta Contemporana, etc.)

Fotografiile prelucrate, in care personajele in miscare dispar, imagini asemanatoare cu vizualizarile memoriei din suprarealism, sugereaza lungi monologuri despre dragoste, disparitie, istorie personala (Seria fotografiilor prezentate in cadrul expozitiei organizate de Romelo Pervolovici, "Arta bate Arta" la galeria Meta, Centrul de cultura Vrsac, Serbia, 2001). In fiecare cliseu, artista este undeva, printre "ceilalti", de fiecare data in alta parte, ca intr-un joc ce are ca prima caracteristica miscarea, schimbarea.

In filmul video "The Baptism" ("Botezul"), in colaborare cu regizorul Copel Moscu, prezentat pentru prima data la Festivalul Kontext Europe 2002 desfasurat la Viena, fundalul este asigurat de suprapunerea slujbei ortodoxe cu cea catolica si cu sunetul clopotelor. Autorii au vrut sa arate ca in zona balcanica apartenenta la o religie este mai importanta chiar decat cetatenia, apa purificatoare fiind elementul comun.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.116s