Sebastian Vladescu life and biography

Sebastian Vladescu picture, image, poster

Sebastian Vladescu biography

Date of birth : 1958-04-03
Date of death : -
Birthplace : Bucuresti, Romania
Nationality : Română
Category : Politics
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Politician si economist, ministrul de Finante,

0 votes so far

Sebastian Vladescu este un economist roman, care a indeplinit functia de ministru al finantelor in Guvernul Tariceanu (2005-2007), precum si in Guvernul Emil Boc.

Sebastian Vladescu s-a nascut la data de 3 aprilie 1958. A absolvit studii universitare la Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1983) si apoi studii postuniversitare in specializarea Piete de capital, investitii directe, organizate de Merryl Lynch USA (1997).

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca economist (insarcinat cu recuperarea creantelor) la COS Targoviste (1983) si economist (insarcinat cu derularea de programe de investitii, achizitii, plati catre furnizori) la IRVMR Bucuresti (1983-1990). Dupa Revolutia din decembrie 1989, intra in sectorul privat ca actionar si director financiar la urmatoarele companii: Gas Prod Com SRL Bucuresti (1990-1992), Comp Banc SRL Bucuresti (1992-1994) si Medist S.A. Bucuresti (1994-1997), ocupandu-se de coordonarea activitatilor de marketing si financiar-bancare, finantari, plati si operatiuni valutare.

Membru al PNL, Sebastian Vladescu devine dupa alegerile parlamentare din octombrie 1996, secretar de stat la Ministerul Industriei si Comertului (ianuarie - iunie 1997), fiind responsabil cu compartimentul financiar, angajare plati inclusiv subventii si transferuri, precum si reprezentantul Ministerului Industriei si Comertului in negocierile cu FMI si Banca Mondiala. In paralel, a lucrat si la Eximbank, in Comisia Interministeriala de Garantii pentru credite externe (februarie - august 1997). Indeplineste apoi functiile de consilier al ministrului industriei si comertului, reprezentant al MIC in negocierile cu FMI si BM si privind derularea acordurilor incheiate (iulie - decembrie 1997) si consilier al ministrului finantelor pe probleme bugetare, piete de capital, dezvoltare activitati IMM etc. (ianuarie - aprilie 1998).

Dupa un scurt periplu ca actionar si director financiar la Medist S.A. Bucuresti (1998–1999), Vladescu revine la Ministerul Finantelor pe posturile de consilier al ministrului finantelor pe probleme bugetare, piete de capital, dezvoltare activitati IMM etc. (octombrie - decembrie 1999) si secretar de stat (ianuarie - decembrie 2000). In anul 2000 este numit in paralel in functiile de presedinte al Consiliului de Incredere al AVAB, presedinte al Camerei Auditorilor din Romania, membru in Comisia Interministeriala de Garantii pentru credite externe la Eximbank, membru in Comisia de privatizare a BCR si in Consiliul de Administratie al CEC, indeplinind toate aceste functii pana in ianuarie 2001.

Odatra cu schimbarea guvernului dupa alegerile din noiembrie 2000, Vladescu revine ca director financiar la Medist S.A. Bucuresti (2001-2005). In aceasta perioada, a fost desemnat de PNL ca membru in Consiliul de Administratie al Petromservice SA (2002 - februarie 2003), Upetrom 1 Mai Ploiesti (2002-2005) si Petrom SA (2005), precum si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR (aprilie - august 2005).

Ministru al finantelor

La data de 22 august 2005, Sebastian Vladescu a fost numit in functia de ministru al fiunantelor in Guvernul Tariceanu, indeplinind aceasta functie pana la data de 5 aprilie 2007, cand Ministerul Finantelor a fost comasat cu Ministerul Economiei si Comertului.

Ca urmare a reorganizarii Ministerului Economiei si Finantelor, Vladescu a fost numit secretar de stat cu relatiile internationale si trezorerie. In vara anului 2007, el a intrat in conflict cu ministrul Varujan Vosganian, deoarece a sustinut ca bugetul nu dispune de resurse financiare pentru marirea pensiilor, reprezentand un pericol pentru stabilitatea macroeconomica. "Este un efort bugetar de circa doua miliarde de euro, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct in consum", a declarat el. Vosganian a declarat ca finantarea pensiilor marite va fi asigurata de venituri suplimentare la buget, determinate de cresterea economica.
Sebastian Vladescu si-a dat demisia din functia de secretar de stat la data de 22 octombrie 2007, dupa finalizarea procesului de privatizare a Automobile Craiova (unde Vladescu detinea functia de presedinte al Comisiei de privatizare) cu compania americana Ford.

Vladescu este membru in doua Consilii de Administratie respectiv Petrom S.A. si Upetrom S.A. De asemenea, este actionar la urmatoarele societati: PVB Euroconsulting S.R.L.; Boss Exim Trading Group S.R.L.; Boss Constructii si Consultanta S.R.L.; Hemat-Rom S.R.L.; Centrul Medical "Polimed"; Romanian Soft Company S.R.L., Climate Change S.R.L., Rapid Credit S.R.L.

Sebastian Vladescu vorneste foarte bine limbile franceaza si engleza si bine limba italiana.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.113s