Sorin Ovidiu Vantu life and biography

Sorin Ovidiu Vantu picture, image, poster

Sorin Ovidiu Vantu biography

Date of birth : 1955-11-23
Date of death : -
Birthplace : Roman, România
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2010-08-16
Credited as : Om de afaceri, detinator Trustul Realitatea-Catavencu,

0 votes so far

Sorin Ovidiu Vantu, nascut pe 23 noiembrie 1955, Roman este un om de afaceri roman, cunoscut publicului ca proprietar al trustului media Realitatea-Catavencu si prin scandalul FNI. Revista Capital l-a pozitionat pe locul 3 in topul celor mai bogati oameni din Romania, cu o avere estimata la 800 milioane euro.

Trustul Realitatea-Catavencu

Vantu detine grupul media Realitatea-Catavencu, care cuprinde radiourile Guerilla si Total, revistele Academia Catavencu, Tabu, SuperBebe, Idei in Dialog, 24Fun, Jadore, Psihologia Azi, Aventuri la Pescuit, ziarele Cotidianul si Business Standard, televiziunile Realitatea TV, Money Channel TV, Telesport, Romantica si agentia de presa NewsIn.

Alte interese ale omului de afaceri sunt neclare, acesta preferand sa isi conduca afacerile prin interpusi, cu ajutorul off-shore-urilor aflate in Cipru. Printre acestea se numara Petrom si cateva agentii de turism. Exista zvonuri ca ar detine siteul hotnews.ro si agentia de advertising Tempo, desi veridicitatea lor nu a fost confirmata niciodata.

FNI

Vantu a devenit cunoscut publicului roman odata cu prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), un fond fara o baza solida de experti si investitii, in care foarte multi romani isi depusesera economiile, atrasi de sansele mari de castig. Dupa 5 ani de procese, Vantu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, dar faptele au fost prescrise. Ioana Maria Vlas, presedinta FNI, a fost eliberata in aprilie 2008, dupa executarea a doi ani de detentie.

Prima aparitie in massmedia

Prima aparitie televizata a lui Vantu a survenit pe 7 ianurie 2002 la emisiunea Marius Tuca Show. Ziaristul Marius Tuca a fost acuzat ca a inregistrat emisiunea cu cateva zile inainte de difuzare, deoarece detalii ale discutiei celor doi au aparut in presa. La ora de difuzare a emisiunii, Tuca si Vantu au aparut intr-un studio improvizat, intr-o locatie care nu a fost facuta publica niciodata.

Gandul, Dinescu si CTP

In ianuarie 2007, Cristian Sima, patronul Bursei de Valori Bucuresti si actionar cu 10% la hotnews.ro, a declarat intr-un interviu ca ziarul Gandul a fost facut cu banii lui Vantu. Ziaristii demisionari de la Adevarul, in frunte cu Cristian Tudor Popescu, au creat ziarul Gandul, cu ajutorul poetului Mircea Dinescu, care a investit 1 milion de euro in ziar, bani care ar fi provenit de la Vantu. Motivul ar fi fost cumpararea lui Popescu, care din critic al lui Vantu devenind invitat la televiziunea acestuia (Realitatea TV).

Trivia

Vantu este cunoscut ca un "proprietar de oameni", un patron foarte generos care isi leaga angajatii de contracte foarte drastice si foarte bine platite. Printre cei care au semnat cu omul de afaceri se numara Robert Turcescu, Corina Dragotescu, Andrei Gheorghe, Iulian Comanescu, oameni care la un moment dat cazusera intr-un con de umbra sau in dizgratie, toti fiindu-i fideli "salvatorului Vantu".
Agentia Tempo este cea care a creat celebrele spoturi video "Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine" pentru FNI.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.168s