Stefan Banulescu life and biography

Stefan Banulescu picture, image, poster

Stefan Banulescu biography

Date of birth : 1926-09-08
Date of death : 1998-05-25
Birthplace : Facaieni, Ialomita, Romania
Nationality : Română
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-05-26
Credited as : Romancier, si scriitor, Elegii la sfarșit de secol

0 votes so far

Stefan Banulescu s-a nascut la 8 septembrie 1926, la Facaieni, judetul Ialomita, sat din Campia Baraganului, aproape de Dunare, fiind al optulea fiu dintre cei unsprezece ai plugarilor Ion si Elena Banulescu. A fost un romancier si scriitor roman.

Are studii de filologie si o prezenta vie in redactiile revistelor "Romania literara" si "Luceafarul". A publicat volumele: "Drum in campie"[reportaje]- 1960, "Iarna barbatilor" [povestiri si nuvele]- 1965, ale carui editii ulterioare vor include si poemele in maniera folclorica din placheta "Cantece de campie"-1968, "Scrisori provinciale" [eseuri si povestiri] -1976, "Cartea de la Metopolis" [roman, primul dintr-o proiectata tetralogie- "Cartea milionarului"]- 1977. Desi atat de restransa, opera lui Banulescu a configurat un univers memorabil. "Spatiul imaginarului e campia", ca la inaintasii [Galaction, Voiculescu, Panait Istrati] si contemporanii sai [Fanus Neagu, Paul Grigorescu].

Cu vastitatea-i coplesitoare creeaza o anumita atmosfera; singuratatea, monotonia, toropeala genereaza efecte halucinante, sugestia fantasticului amintind deopotriva de Mircea Eliade si de realismul magic al sud- americanilor. Proza lui Banulescu este imitare a realului, dar si memorie, amintire a celor deja create, scrise sau spuse, imaginarul se impregneaza de melancolia descendentei, de livresc, ingaduind situarea sa intr-o a treia varsta a romanului, [ N. Manolescu- Arca lui Noe III]. O buna lectura a acestiu scriitor reclama cunoasterea celor doua mari coduri ale culturii europene "mitologia greaca si cea biblica" si totodata familiaritatea cu "riturile si miturile autohtone" [apar mitul reancarnarii, potopul, vanatoarea initiatica, dar si paparudele, caloienii], cu "simbolurile" apartinand fabulosului folcloric [dropia, cocosul, haina, salcia, salcamul]. Alaturi de D.R. Popescu si Fanus Neagu, Stefan Banulescu creeaza o formula noua a realismului artistic, romanul mitic, care se impune intr-un rastimp cand, abia iesita din dogmatism, proza romaneasca descopera politicul si istoria.

Stefan Banulescu moare la 25 mai 1998.

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.186s