Stefan Iordache life and biography

Stefan Iordache picture, image, poster

Stefan Iordache biography

Date of birth : 1941-02-03
Date of death : 2008-09-14
Birthplace : Calafat, Romania
Nationality : Română
Category : Arts and Entertainment
Last modified : 2010-10-01
Credited as : actor de teatru, film și televiziune, Premiul ACIN, in anul 1978, pentru rolul din filmul Ediție specială, Premiul UNITER pentru cel mai bun actor, �n 2001

0 votes so far

Ștefan Iordache (n. 3 februarie 1941, Calafat, România - d. 14 septembrie 2008, Viena, Austria) a fost unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore.

A avut de asemenea o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune, și a jucat în numeroase filme pentru marele ecran.
A fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela Tonitza-Iordache, teatrolog și profesor universitar. Nu a avut copii.
Ștefan Iordache s-a stins din viață la 14 septembrie 2008 într-un spital din Viena. Actorul suferea de leucemie. A fost înmormântat cu onoruri militare în comuna Gruiu.

Filmografie

2007 – Ticăloșii
2007 – Agentul VIP
2004 – Faraonul
1997 – Omul zilei
1996 – Eu sunt Adam
1993 – Cel mai iubit dintre pamînteni
1985 – Oglinda
1992 – Hotel de lux
1991 – Cei care plătesc cu viața
1989 – Noiembrie, ultimul bal
1988 – Prințul negru - film de televiziune
1986 – O clipă de răgaz
1985 – Ciuleandra
1985 – Glissando
1982 – Concurs
1981 – De ce trag clopotele, Mitică?
1981 – Înghițitorul de săbii
1981 – Întoarce-te și mai privește o dată
1981 – Pruncul, petrolul și ardelenii
1980 – Bună seara, Irina
1979 – Bietul Ioanide
1978 – Avaria
1978 – Doctorul Poenaru
1978 – Ediție specială
1973 – Proprietarii
1972 – Adio, dragă Nela!
1966 – Un film cu o fată fermecătoare
1965 – Calea Victoriei sau cheia visurilor
1965 – Gaudeamus igitur
1964 – Străinul

Premii

Premiul ACIN, în anul 1978, pentru rolul său din filmul Ediție specială, regizat de Mircea Daneliuc.
Premiul ACIN, în anul 1984, pentru rolul său din filmul Glissando, regizat de Mircea Daneliuc.
Premiul ACIN, în anul 1989, pentru rolul său din filmul Noiembrie, ultimul bal, regizat de Dan Pița.
Premiul UNITER pentru cel mai bun actor, în anul 2001, pentru rolul titular din Barrymore, în regia lui Gelu Colceag.
Premiul de Excelență în cinematografia românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2006

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.186s