Vintila Corbul life and biography

Vintila Corbul picture, image, poster

Vintila Corbul biography

Date of birth : 1916-05-26
Date of death : 2008-01-30
Birthplace : Bucuresti, Romania
Nationality : Roman
Category : Famous Figures
Last modified : 2011-08-07
Credited as : Scriitor romancier, autor de scenarii de film, Nea Mărin Miliardar

0 votes so far

Vintilă Corbul, nascut Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu, a fost un scriitor român contemporan și autor de scenarii de film, care s-a stabilit în Franța în 1979, unde a publicat romanele sale pline de succes.

Deși visa să devină ambasador, la îndemnul părinților, Vintilă Corbul urmează cursurile Facultății de Drept și devine magistrat. În paralel, pentru a-și alimenta propria pasiune, urmează Facultatea de Litere și Filozofie - secția Istorie. La doar 23 de ani, imediat după absolvirea facultății, Vintilă Corbul se angajează judecător.

Fiind un "răzvrătit" se căsătorește cu Ana Stoenescu, fata unui simplu muncitor.

Vintilă Corbul a fost, în al II-lea Război Mondial, locotenent de artilerie antiaeriană și, ulterior, pilotul comandantului forțelor aeriene române.

După război, toate proprietățile familiei sunt confiscate. Vintilă Corbul și familia sa sunt evacuați și forțați să locuiască în bucătăria unui imobil șubrezit, într-una din cele patru camere locuite de patru familii. Diplomele sale nu mai sunt „valabile”; este exclus din magistratură din cauza originii sale burgheze si a arestării tatălui său de către comuniști. Ocupă un post de bibliotecar, la o bibliotecă de cartier, dar este dat afară din aceleași motive, după numai 6 luni. Vintilă Corbul, licențiat în istorie și magistrat, ajunge muncitor necalificat și, ulterior, inginer la ICAB (Întreprinderea Canal și Apă București), unde lucrează aproape 15 ani. La scurt timp Ana Stoenescu divorțează și fuge cu un evreu bogat, în Los Angeles.

Câțiva ani mai târziu se căsătorește cu Ioana Sân-Giorgiu, fiica renumitului scriitor Ion Sân-Giorgiu, ce fusese judecat și condamnat la moarte de regimul comunist. Ioana Sân-Giorgiu a fost dată afară de la Conservatorul de Arte Dramatice și se vede obligată să se angajeze muncitoare necalificată într-o fabrică de cuțite. Pentru a-și completa modestul venit, tânăra familie începe să traducă opere literare din limbile franceză și engleză.

Din cauza condițiilor grele de muncă, Vintilă Corbul se îmbolnăvește de tuberculoză oculară, intră în concediu medical și rămâne acasă. În perioada de aproape 2 ani în care își tratează boala, începe din nou să scrie la aproape 30 de ani de la apariția ultimului său roman. Romanele sale au mare succes de librărie. Idolii de aur - Dinastia Sunderland -Beauclair (3 volume) dă startul succeselor, cartea fiind editată mai târziu în franceză și poloneză. Din acel moment nu a mai fost nevoit să se angajeze.

În timp ce scria Căderea Constantinopolelui, cartea ce îl va lansa definitiv, Vintilă Corbul primește o lovitură foarte puternică. Ioana moare răpusă de cancer la numai 35 de ani, iar autorul este marcat definitiv și nu se mai căsătorește niciodată.

Romanele lui Vintilă Corbul erau cele mai vândute cărți ale timpurilor comunist, iar încasările uriașe de pe urma acestora susțineau opere falimentare ale altor autori. Încasările din comercializarea titlurilor erau atât de mari încât, dacă ar fi primit orice procent decent din vânzări, așa cum se practică astăzi, Vintilă Corbul ar fi fost unul dintre puținii milionari ai anilor ‘60-‘70 și, oricum, singurul dintre scriitori. Era totuși plătit cu sume uriașe pentru acea perioadă, încasând între 100.000 și 300.000 de lei pe titlu, în condițiile în care un salariu de director ajungea la doar 4.000-5.000 de lei pe lună.

Vintilă Corbul a părăsit ilegal România în 1979, în plină glorie, împreună cu Eugen Burada, ajutați de fostul ministru de externe Ștefan Andrei și de soția acestuia, cunoscuta actriță Violeta Andrei.

S-au mutat într-un mic orășel cochet, lângă Paris, iar Vintilă Corbul a locuit până la moarte în același loc în care s-a stabilit. Multe dintre titlurile sale au fost editate în franceză, poloneză, rusă, arabă.

Cariera literara:

Căderea Constantinopolului este creația cu cel mai mare succes al lui Vintilă Corbul și, totodată, cea mai vândută carte din beletristica românească, numai la primul tiraj având vânzări de 192.000 de exemplare. A fost editată în franceză, greacă, arabă, iar în Franța a fost difuzată și sub formă de teatru radiofonic.

Cenușă și orhidee la New York este prima carte apărută cu semnăturile Vintilă Corbul și Eugen Burada și pune bazele unei colaborări de aproape 29 de ani. Este unul dintre romanele care i-au supărat pe comuniști din cauza descrierii atrăgătoare a lumii capitaliste, fiind trecut pe lista neagră de regimul Ceaușescu. Primul tiraj de 160.000 de exemplare fiind epuizat într-o singură săptămână.

A scris scenariile filmelor Nea Mărin miliardar, Revanșa, Un comisar acuză, Duelul - filme regizate de Sergiu Nicolaescu. Un clasament realizat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România arată că „Nea Mărin Miliardar” este cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Pelicula a fost vizionată de nu mai puțin de 14,6 milioane de români și are, de departe, cea mai mare cotă de popularitate în rândul telespectatorilor ultimelor două generații.

Opera literară:

Moarte și portocale la Palermo, cu Eugen Burada
Cenușă și orhidee la New York, cu Eugen Burada
Cavalcadă în iad, - 2 volume, închinate tatălui autorului, Generalul Constantin P. Corbul și participării României la cel de-al Doilea Război Mondial
Căderea Constantinopolelui - 2 volume
Dinastia Sunderland - Beauclair - Idolii de aur - 3 volume
Asediul Romei 1527 - 2 volume
Dinastia Sunderland - Beauclair 2 - Păsări de Pradă - 3 volume
Uragan asupra Europei, cu Eugen Burada
Salvați-mă! Sunt miliardar
Sclavii pământului
Babel Palace
Roxelana și Soliman, cu Eugen Burada
Oameni în Rolls-Royce, cu Eugen Burada
Iubirile imposibile ale lui Petronius
Casa din Cherry Street
Hollywood - infernul viselor
Groaza vine de pretutindeni, cu Eugen Burada
Sunt regele Franței! Regele Soare!
Împărateasa fără coroană
Calea ducesei, cu Eugen Burada
Plângi, plângi, balalaikă, cu Eugen Burada
Atenție! Los Angeles va sări în aer
Mafia și miliardarii
Extaz, moarte și rock'n roll
Miliarde și picioare lungi

Read more


 
Please read our privacy policy. Page generated in 0.117s